930×122 CAPRA 5

măsuri

Rafila, Arafat, Gheorghiţă, precizări privind măsurile decise în Valul 5

Autorităţile avându-i în centru pe medicii Rafila, Arafat, Gheorghiţă au anunţat mai multe măsuri care se vor aplica în Valul 5 al pandemiei Covid. Prezentarea, LIVE pe pagina oficială de Facebook a Guvernului României, a avut o medie de 1.200 – 1.400 de persoane, pe clip.

Citiți și: Conduci o astfel de mașină? Trebuie să știi ce măsuri s-au luat

Numărul mic demonstrează ceea ce anticipam, anume că oamenii nu mai sunt surprinşi de deciziile care se iau la nivel central şi nici prea interesaţi, în mare parte măsurile fiind deja cunoscute sau predictibile: revenirea la obligativitatea purtării măştii în spaţii publice deschise, reluarea restricţiilor pe scenarii la nivel naţional, respectiv local / judeţean.

În deschidere, ministrul Rafila a făcut precizări referitoare la utilizarea măştilor de protecţie.

Citiți și: Lovitură dură în bugetul angajaților!

Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila: „Nu există niciun fel de impunere a măştii tip FFP2, se pot folosi în continuare măştile chirurgicale. Este vorba despre trecerea de la măştile textile (care sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente) către uniformizarea utilizării acestor măşti medicinale. Nu este o restricţie, e vorba de o utilizare pe o durată limitată de timp a acestor măşti […].”

Alexandru Rafila a vorbit şi despre medicamentele antivirale cu anticorpi monoclonali (de ex. Molnupiravir) care pot fi utilizate în tratamentul bolii Covid. „Sunt produse care se pot administra ţintit la pacienţi care sunt monitorizaţi în timpul utilizării acestor anticorpi. O să ne interesăm ce cantităţi avem […]. Nu se găsesc în farmacii, se vor administra pacienţilor după evaluare, gratuit, de către medici.”

Rafila, despre recuperarea post-Covid: „Există probleme foarte mari legate de recuperare, ne gândim să înfiinţăm centre de recuperare pentru că este o afecţiune multi-organ şi recuperarea pacienţilor necesită o abordate pe termen mediu. Nu putem rezolva ca prin minune toate problemele.”

Şeful DSU, dr. Raed Arafat, urmează să anunţe noile măsuri care vin odată cu prelungirea Stării de alertă.

„Hotărârea CNSU care a fost aprobată astăzi prevede unele măsuri privind incindenţele: până la 1 la mie, între 1 şi 3 la mie, şi peste. Acest prag va fi trecut foarte rapid. Aplicarea măştii va fi una obligatorie de la publicarea Ordinului: mască medicală simplă sau mască FFP2. Se vor prevedea unele excepţii pentru cei care desfăşoară activităţi individuale. În rest, se va purta mască. Problema cu noua tulpină e că este extrem de contagioasă. Este suficient să porţi o discuţie cineva, o scurtă perioadă, şi poţi să fii şi tu infectat. Asta explică şi numărul foarte mare al cazurilor care apar”, a declarat Raed Arafat.

„Se pot emite decizii în interiorul infrastructurilor critice (ex: centrala nucleară) pentru obligativitatea purtării măştilor tip FFP2. Altfel, riscul este că se pot închide activităţi prin infectarea în masă a angajaţilor”, precizează Raed Arafat.

Despre interacţiune socială: „Reducerea la 30% a unor capacităţi de primire a persoanelor (concerte, cinematografe) dacă se depăşeşte pragul de 1 la mie. S-au mai aplicat reguli pentru metri pătraţi şi distanţă între oameni. Se poate ajunge la 4 mp, dar şi distanţă de 2 m între persoane.”

Despre testele Covid pentru elevi: „Achiziţia privind testele Covid pentru şcoli a fost contestată de una dintre firmele participante. Trebuie să aşteptăm decizia instanţei, nu putem semna alte contracte. Atunci vom continua.”

Raed Arafat a mai precizat că s-a depăşit pragul de 2.000 de apeluri telefonice pe zi la 112, pentru simptome de Covid.

„Cifrele de astăzi: 4.893 de cazuri, 64.646 de teste din care 20.887 RT-PCR. Dintre cei 30 de pacienţi decedaţi – 24 nevaccinaţi, 6 vaccinaţi. Toţi pacienţii vaccinaţi prezentau comorbidităţi.”

Autorităţile recomandă agenţilor economici decalarea programului între 7.30 şi 10.30 (în sosiri şi plecări la lucru) sau lucrul în schimburi sau în ture. Cu privire la detaliile exacte, acestea vor fi specificate în Hotărârea CNSU.

„Hotărârea CNSU e posibil să o avem astăzi, dacă nu cu siguranţă mâine”, a mai declarat Raed Arafat.

Col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat următoarele cifre: „rata de vaccinare din populaţia adultă, cu cel puţin o doză este de 49,4%. Din populaţia eligibilă, cu vârste de peste 12 ani, rata de vaccinare este de 47%, iar din populaţia totală a României (de 19,3 milioane locuitori – cât declară INS) este de 41,3%”.

„Cea mai mare rată de vaccinare, de peste 52%, este la persoanele cu vârste cuprinse între 40 – 70 de ani. Rata de vaccinare la persoanele de peste 80 de ani este insuficientă, estimată la 26%. Dacă ne uităm la analiza deceselor în această pandemie, peste 85% dintre acestea aveau vârste de peste 60 de ani. Vârsta medie a persoanelor decedate este de 71 de ani. Atrag atenţia că persoanele vulenerabile au nevoie cât mai rapid să fie protejate prin vaccinare”

Până la data de 4 ianuarie, circa 45% din persoanele eligibile s-au vaccinat cu doza „booster”. Adică acele persoane care au mai multe de şase luni de la schema iniţială de vaccinare. Aproape jumătate dintre ei sunt persoane considerate vulnerabile.”

555 X 222 CAPRA
New Profesional Consult 570×90