HerasMed (930 x 122 px)

Adriana Petrescu

Ești de o viață la “dietă”, dar rezultatele tot nu se văd? Află care sunt greșelile pe care le faci!

Tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu, noul colaborator ePitești la rubrica ”SĂNĂTATE”, ne vorbește astăzi despre greșelile pe care le comit oamenii care țin diete după diete, în lupta cu kilogramele în plus.

Citiți și: De ce sunt importante investigațiile medicale. Ce analize ar trebui să facem în funcție de vârstă

Ești mai mereu la dietă sau mai rău, de când te știi? Ești veșnic nemulțumit de cum arăți? Mănânci puțin, te înfometezi și te abții de la mai toate alimentele/mâncărurile care îți fac plăcere și cu toate acestea, kilogramele nu vor să plece, din contra mai apare unul când și când?

Citiți și: Bolile Ficatului. Care sunt cauzele și simptomele

STOP! Dacă te regăsești în rândurile de mai sus, poate că este cazul să-ți revizuiești comportamentul alimentar sau chiar stilul de viață și să observi ce faci greșit, întrucât starea de bine sau greutatea normoponderală pentru fiecare dintre noi depinde de mulți factori strânși între ei, precum zalele unui lanț.

Cele mai des întâlnite greșeli:

1) Renunțați sau evitați întocmai grupele de alimente care vă fac bine, și aici mă refer în special la proteină, compensând cu mai multe fructe pe zi, poate chiar seara. Cu toate acestea vă întrebați cu ce vă îngrășați…cu aer în nici un caz, ca să eliminam și mitul acesta.

Încă un aspect pe care îl aud foarte des: “Eu nu mănânc porc”. De ce? Ce aveți domne’ cu bietul porc?

Atât timp cât vă focusați pe partea de cotlet, mușchiuleț, pulpă fără grăsime, sunteți în zona de siguranță.

Mai mult, acidul linoleic conjugat, regăsit în carnea de porc, este considerat de către experţi un bun aliat împotriva afecțiunilor cardiovasculare.

Niciun tip de carne nu este perfectă, fiecare are plusuri și minusuri.

2) Mâncați una, două mase pe zi, la intervale mari de timp, consistente și trăiți cu impresia că doar ați ciugulit. Daca ați ști cât de des aud fraza ”Aaa, dar nu mănânc mai nimic”, și de fapt la detalierea lor aflu că acele mese rare sau ciuguleli depășesc cu mult în unele cazuri și dublul necesarului caloric de care persoana în cauză ar fi avut nevoie.

3) Săriți dintr-o dietă în alta, încetinindu-vă metabolismul și debusolându-l, amplificând efectul yo-yo. Aud des partea cu ”Am ținut Dukan-ul sau Rina, am dat 10 kg jos și am pus dublu într-o luna.” De ce se întâmplă lucrul acesta? Pentru că, în primul rând, din start, o dietă restrictivă pe termen lung nu funcționează și în al doilea rând, toate sunt urmate și de o perioada de menținere ca la carte, altfel, vă întoarceți rapid de unde ați plecat.

Ignorarea factorilor medicali

4) Nu luați în calcul factorii medicali, și aici știm foarte bine că România stă prost la capitolul prevenție, deși cu o trimitere de la medicul de familie poți beneficia și la 6 luni de un set de analize gratuit.

Poate sufăr de un diabet tip 2 și îmi doresc să slăbesc, este clar că eu nu pot merge pe faimoasa Rina, deoarece este bazată pe un consum de carbohidrați care v-ar deregla total glicemia. Sau poate am o afecțiune precum hipotiroismul, tiroidită autoimună cronică, care de la sine încetinesc metabolismul și necesită plan alimentar specializat.

5) Lipsa somnului – el este la fel de necesar ca apa și mâncarea. Studiile au arătat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte tind să crească mai mult în greutate și au un risc mai mare de obezitate.

Lipsa somnului profund schimbă modul în care organismul produce glucoza. Obiceiurile de somn sănătoase și, implicit, o bună igienă a somnului, pot face o mare diferență în calitatea vieții. Oricând putem face mici schimbări în stilul de viață, pentru a ne îmbunătăți calitatea somnului.

Lipsa sportului

6) Lipsa activității fizice…și aici toată lumea sare cu “Nu am timp”. Ok, de acord cu tine. Însă după 30 de ani, metabolismul încetinește. Totodată, mușchii care susțin oasele își pierd din volum, ceea ce înseamnă că nivelul de grăsime pe care organismul o depozitează crește. Slăbiciunea musculară debutează odată cu împlinirea vârstei de 30 de ani.

Păi dacă metabolismul a încetinit, ai nevoie de mai puțină energie, deci ar trebui să mănânci mai puțin. Rareori se întâmplă însă ca, după 30 de ani, să reduci cantitatea de alimente consumată la 20 de ani. Așadar, apare grăsimea, care de cele mai multe ori se depozitează pe abdomen și in jurul taliei.

În concluzie, fie mănânci mai puțin, fie compensezi prin mișcare, crescând numărul de calorii arse.

Acestea sunt doar o parte din exemplele întâlnite în practica mea la cabinet de zi cu zi, de aceea întotdeauna este cel mai bine atunci când îți dorești o schimbare, să apelezi la un specialist.

Nu uitați: puteți lua legătura cu tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu accesând site-ul apnutrition.ro, pagina oficială de Facebook – Nutritionist Adriana Petrescu

 sau pagina de Instagram – adrianapetrescu.nutrition

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
Pizza Sapori Italia 570 90