HerasMed (930 x 122 px)

bloc titidan pitesti

Piteşti: Doctorul T. Irimia, acuzaţii noi la adresa firmei Titidan privind blocul din centru

Seria dezvăluirilor cu privire la blocul de 10 etaje din centrul orașului, de lângă Centrul de Afaceri, continuă.

Citiți și: Argeș. Proiect mondial! Apar mii de noi de locuri de muncă

În conferinţa PNL care a avut loc astăzi, consilierii municipali Tiberiu Irimia şi Sorin Apostoliceanu au făcut noi precizări despre situaţia actuală a construcţiei care, potrivit declaraţiilor, este clădită pe numeroase nereguli.

Blocul ar fi fost construit, după spusele consilierului Tiberiu Irimia, pe un sit urban (Situl urban I.C. Brătianu), fără exercitarea dreptului de preemțiune al primăriei Pitești, cu autorizație de la Primărie, însă nu și de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş.

Citiți și: „Pur și simplu v-au călcat în picioare!”

Tiberiu Irimia: „Nu s-a respectat, din punctul meu de vedere, nimic, ca să se poată emite o autorizaţie legală. Eu am în continuare celebrul proces (nu este nici la jumate ajuns), nu voi renunţa. În afară de partea de protecţie a monumentelor şi ce am spus în şedinţa de Consiliu, că nu s-a cumpărat terenul şi situl urban practic cu aprobarea dreptului de preemţiune, că autorizaţia de demolare a fost dată fără aviz de la „Monumente”, deşi este un monument activ şi astăzi (dacă vă uitaţi pe site-ul ministerului Culturii, figurează ca şi monument activ situl urban I.C. Brătianu din Piteşti).

Că s-a emis autorizaţie de construire pe o zonă protejată fără acord de la Direcţia de Cultură este o altă problemă sau că s-a emis autorizaţie de construire cu regim foarte înalt în contextul în care nu s-au făcut studii pentru proprietăţile vecine.

Din punctul meu de vedere cei mai importanţi paşi nu au fost deloc luaţi în calcul la emiterea acestor autorizaţii, cum se întâmplă cu foarte multe autorizaţii emise în trecut în Piteşti. Chiar cred că, de când suntem noi în Consiliul Local, s-a redus mult această dezvoltare haotică urbanistică a Piteştiului.

Dezvoltatorii imobiliari fac presiuni

„Încercăm cu greu să ţinem piept, pentru că presiunile sunt enorme acolo – pe ceea ce înseamnă Comisia de urbanism şi pe Instituţia Arhitectului-şef al Primăriei.

Fac presiuni dezvoltatorii imobiliari care au fost învăţaţi în toţi anii să cumpere un teren mic pe care era o casă, un teren de 400-500 mp şi îşi doreau şi puteau să obţină o autorizaţie de 8 etaje, 9 etaje fără să intereseze pe nimeni că era o zonă de locuit, nerespectând sub nicio formă cerinţele Planului Urbanistic General în vigoare.

De asta noi muncim şi nu este o muncă uşoară refacerea PUG al Piteştiului care va reglementa”, a continuat T. Irimia.

Jurnalist: Între timp, au mai pus un etaj în plus… ei zic că e pergolă…

Tiberiu Irimia: „A fost o echipă de la Poliţia Locală. Cred eu că sunt patru apartamente şi o comunicare cu etajul 10, cu scări interioare… este o altă bătaie de joc. Am vorbit cu domnul primar care mi-a spus că li s-a emis autorizaţia într-o vineri când dânsul îşi luase liber de la Primărie.”

Sorin Apostoliceanu: „Orice modificare a unei autorizaţii de construire care nu necesită un PUZ sau un PUD, nu ajunge în nicio comisie de Urbanism. Ajunge doar la Primărie, unde domnul primar sau colegii dânsului semnează orice altă modificare. Am cerut acum aproximativ două luni o informare de la Primărie, de la Direcţia Arhitectului, pentru 3 locaţii din municipiul Piteşti.

A venit dl. arhitect cu această informare la şedinţa CL şi dl. primar când a citit-o nu a semnat-o, pentru că nu era deloc în regulă.

Vă daţi seama ce se întâmplă pe acolo.Este clar un etaj în plus şi ştim foarte bine cum se fac aceste lucruri, din păcate. Din acest motiv am cerut informări, pentru situaţii asemănătoare.”

Jurnalist: Mai există şi Poliţia Criminalistică, şi Poliţia Economică… se pot face sesizări şi în altă parte.

T. Irimia: „Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Poliţia Locală pot lua măsuri. Pe Urbanism, Poliţia Locală are atribuţii directe.”

Sorin Apostoliceanu: „Ei merg şi constată pentru că aşa este procedura, iar apoi Poliţia Locală înaintează către Parchet materiale cu construcţii care sunt ilegale. Au un compartiment de disciplină în construcţii şi ei pot face materialul, arhitectul stabileşte măsuri. Dacă nu se respectă, Poliţia Locală poate înainta materialele către Parchet. Au fost câteva cazuri, din păcate s-au clasat şi lucurile au mers înainte.”

Vă reamintim, blocul la care facem referire este construit de firma S.C. TITIDAN S.R.L., deţinută de doi asociaţi care au fiecare câte 50% acţiuni: Dana Maria Ionescu şi Adrian Constantin Ionescu.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570×90 MAIA