New Profesional Consult 930 x 122

constantin oancea

ALARME FALSE ÎN ARGEȘ. EPIDEMIA DE PESTĂ PORCINĂ BAGĂ SPAIMA ÎN OAMENI

Alarme false în Argeș. Epidemia de pestă porcină bagă spaima în oameni. Și în condițiile în care epidemia de pestă porcină africană a ajuns în Dâmbovița (AICI, subiectul pe larg), îngrijorarea a crescut și în Argeș, județ învecinat cu Dâmbovița. Au apărut și zvonurile false, alarmiste.

Citiți și: Alertă în România în pragul sărbătorilor!

”În comuna Mușătești a fost găsit un porc mistreț mort pe marginea drumului. Așteptăm informări oficiale.”, acesta este mesajul postat de un argeșean pe o pagină de socializare. Argeșeanul mai susține că în zonă au fost văzute și câteva dube.

Pentru a primi informații oficiale, i-am contactat pe primarul comunei Mușătești, Constantin Oancea, și pe directorul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș, Daniel Lupu.

Citiți și: Zeci de porci sacrificați într-o comună din Argeș, din cauza unui focar de pestă porcină

”Informația este falsă! Pe raza localității există o fermă de vaci de rasă, pentru producția de carne. Cetățeanul care are vacile livrează carnea la Carrefour. Cei de la Carrefour au venit cu mașinile (n.r. – „dubele” văzute de localnici), cu una-alta, să facă un spot publicitar, să arate că vaca paște iarbă ecologică.

Cine a văzut mașinile astea, că sunt niște dube cu aparatură, a zis că sunt dubele care vin să ia porcii. Nu există nimic, nimic, nimic adevărat!”, declară ferm pentru ePitești Constantin Oancea, primarul comunei argeșene Mușătești.

Supoziția potrivit căreia pe raza comunei Mușătești ar fi fost găsit un porc mistreț mort este vehement infirmată și de Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeș.

”În momentul de față, când vorbim, 18.09.2018, pe teritoriul județului Argeș nu evoluează niciun fel de suspiciune sau de boală de pestă porcină africană!”, ne precizează șeful Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Daniel Lupu adaugă că au mai existat sesizări similare, care s-au dovedit a fi tot alarme false: ”Am avut o sesizare de mistreț mort în Țițești, acum vreo lună de zile, dar nu era mistreț, era viezure! Și am mai avut un anunț de mistreț, un porc mort, pe drumul care vine de la Băbana către Bascov, și, de fapt, era un câine, nu era porc!”.

Vă reamintim, potrivit Prefecturii Argeș: 

”Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) este în stare de alertă maximă şi a luat toate măsurile impuse de legislaţia sanitară veterinară privind pesta porcină africană.

Pentru a vă proteja animalele de această boală, vă recomandăm să respectaţi următoarele sfaturi:

-Nu intraţi în adăposturile acestora cu încălţămintea şi cu hainele cu care aţi umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică.

-Creşteţi animalele doar în spaţii îngrădite, fără posbilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici.

-Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie. Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.

-Nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie.

-Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

-Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

La nivelul Gărzii Forestiere teritoriale s-au luat toate măsurile pentru a preveni şi împiedica apariţia acestui virus pe raza judeţului Argeş:

-Trasarea termenelor stabilite de Ordinul 827/2018 privind cotele de intervenţie la specia mistreţ recoltate de gestionarii fondurilor de vânătoare şi comunicarea datelor către DSVSA Argeş.

-Informarea tuturor agenţilor economici din domeniul exploatărilor forestiere prin sistemul de urmărire a masei lemnoase (SUMAL) despre măsurile care trebuie luate în cazul identificării pe teren a exemplarelor de mistreţ cu un comportament deviant sau a exemplarelor decedate.

-Verificarea gestionarilor fondurilor cinegetice cu privire la realizarea cotelor de recoltă la specia de mistreţ pentru sezonul de vânătoare 2017-2018.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Se pot observa, însă, la porcii bolnavi semne ca:

-Moarte rapidă, intervenită într-un timp destul de scurt.

-Temperatură foarte ridicată (40,5-42 de grade Celsius) şi stare febrilă.

-Roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfurilor picioarelor, a abdomenului şi pieptului.

-Lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers.

-Vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Diagnosticul se stabileşte în urma coroborării tuturor semnelor clinice anatomopatologice, iar confirmarea se face prin examene de laborator.

Pesta porcină africană (PPA) nu se transmite la om!

Cum se procedează în cazul în care suspectaţi că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, la numărul de telefon 0248/211199, la numărul de fax 0248/212532 sau la adresa de e-mail [email protected].

Eventualele cazuri de pestă porcină africană în judeţul Argeş sunt verificate şi certificate doar de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş.

Reamintim că doar autorităţile statului sunt cele în măsură să semnaleze, informeze şi să ia măsurile care se impun în astfel de situaţii.” (Foto – descriptiv, sursă foto: cugetliber.ro)

555×222  MAIA

Comentarii

New Profesional Consult 570×90