NOR CURIER 930X122

dsvsa argeș

ALERTĂ DE PESTĂ PORCINĂ. DSVSA ARGEȘ, ANUNȚ OFICIAL

Alertă de pestă porcină. DSVSA Argeș, anunț oficial. În contextul în care, la nivelul întregii țări, au fost depistate sute de focare de pestă porcină, iar peste 140.000 de porci au fost sacrificați, Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș a făcut astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, următorul anunț:

Citiți și: Oficial. De la ce a izbucnit incendiul de la DSVSA

”Având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul României, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş informează că pe teritoriul judeţului Argeş, la data de 04.09.2018, nu evoluează nicio suspiciune de pestă porcină africană.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este în stare de alertă maximă și a luat toate măsurile impuse de legislația sanitară veterinară privind pesta porcină africană (PPA).

Citiți și: Nou focar de pestă porcină la o fermă. Aproape 20.000 de animale vor fi sacrificate

-A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, în care s-au prezentat și dezbătut toate măsurile de combatere a pestei porcine africane.

-A fost întrunit Colegiul Prefectural (în lunile iulie și august), în care s-au prezentat și dezbătut toate măsurile de combatere a pestei porcine africane.

-Au fost convocați la întruniri toți reprezentanții fondurilor cinegetice, reprezentanții exploatațiilor comerciale de suine, medicii veterinari din exploatațiile de suine și medicii veterinari oficiali, unde au fost prezentate și dezbătute toate măsurile de combatere a pestei porcine africane.

-Au fost date informări prin mass-media cu privire la această boală și măsurile de combatere a pestei porcine africane.

Vă reamintim să întăriți și să respectați cu strictețe toate măsurile de biosecuritate atât la nivelul exploatațiilor de suine, cât și a exploatațiilor nonprofesionale (gospodăriile populatiei).

Sfaturi pentru crescătorii de suine din gospodăriile populației:

Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectaţi următoarele sfaturi:

a.nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

b.creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

c.nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu le daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

d.nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

e.nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

f.nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
– moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
– temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦ヲC) şi stare febrilă;
– roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
– lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
– vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Diagnosticul se stabilește în urma coroborării tuturor semnelor clinice, anatomopatologice, iar confirmarea se face prin examene de laborator.

PESTA PORCINA AFRICANĂ (PPA) – NU SE TRANSMITE LA OM!

Ce se face în cazul în care suspectaţi că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate ori medicul veterinar oficial ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeș la numărul de telefon 0248.211.199, fax 0248.212.532 sau la e-mail office-arges@ansvsa.ro.”, se precizează în comunicat.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90