SMART KIDS 930X122

furt lemne

AU RĂMAS FĂRĂ CĂRUȚE DUPĂ CE AU FOST PRINȘI LA FURAT DE LEMNE. DOI MINORI, PRINTRE AUTORI

Poliţiştii argeşeni au confiscat, în urma acțiunilor de săptămâna trecută, peste 35 de metri cubi de lemn, precum şi 6 atelaje utilizate la transportul lemnelor fără documente de provenienţă.

Citiți și: Argeș. Furtul de lemne ustură la buzunare! Amenzi de aproape 1 miliard lei vechi

La furat de lemne

Activităţile de combatere a delictelor silvice vor continua.

În perioada 2-8 iunie a.c., poliţiştii argeşeni au acţionat pe raza de competenţă, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, Direcției Silvice Argeș, precum și cu personalul silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică, ocazie cu care au fost depistate 27 de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 65 de ani, precum şi doi minori de 17 ani, care au tăiat, deţinut sau au transportat material lemnos pe drumurile publice, cu atelaje sau autoutilitare, fără documente legale.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 171/2010, în valoare totală de 33.800 de lei, și a fost confiscată cantitatea de peste 35 de metri cubi de material lemnos de diverse esenţe, care a fost predată ocoalelor silvice competente.
Totodată, ca măsură complementară, au fost confiscate 6 atelaje care au fost utilizate la transportul de material lemnos fără documente de provenienţă şi transport.

Citiți și: Argeș: Pădurar, complice la furturi de lemne din pădure

În ziua de 7 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliţie Rurală Valea Mare Pravăț au acționat pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, ocazie cu care au depistat, pe raza comunei Bughea de Sus, cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 26 şi 52 de ani, şi un minor de 17 ani, toţi din aceeaşi localitate, care transportau material lemnos cu atelaje, fără documente legale de provenienţă şi transport.

„Cantitatea de material lemnos a fost evaluată de un specialist silvic la totalul de 3,8 metri cubi de lemn din speciile fag şi mesteacăn, care a fost predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Câmpulung.
Toate cele şase persoane au fost sanţionate contravenţional conform Legii 171/2010, cu amenzi în valoare totală de 8.000 de lei, iar patru dintre atelajele folosite la transportul materialului lemnos au fost confiscate”, precizează IPJ Argeș.

Aspecte legale:

Activitățile de combatere a delictelor silvice, pentru polițiștii argeșeni, se înscriu în rândul celor cu caracter curent, desfășurându-se inclusiv pe perioada stării de alertă.
Polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al I.P.J. Argeș, acționează în sistem integrat cu celelalte structuri din dispozitivele de ordine publică și control al circulației pe drumurile publice, și desfășoară activități specifice împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, Direcției Silvice Argeș, precum și cu personalul silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică.

„Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.
Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare sau prelucrare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfem de activități.
Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi mijlocul de transport şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos”, precizează IPJ Argeș.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA