New Profesional Consult 930 x 122

cereale

agricultura_01130400

AGRICULTORII NU VOR MAI FI NEVOIȚI SĂ-ȘI VÂNDĂ CEREALELE PE PREȚURI DE NIMIC

Guvernul va aproba săptămâna viitoare un act normativ pentru reintroducerea certificatelor de depozit la cereale. Este vorba de certificate pe baza cărora fermierii pot obţine credite, anunță ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Citiți și: DANIEL CONSTANTIN VREA SĂ LANSEZE PROGRAMUL „ŞCOALA VERDE”

„Săptămâna viitoare vom avea o iniţiativă guvernamentală, o ordonanţă de urgenţă sau un proiect de lege, pentru reintroducerea certificatului de depozit. Într-un an în care producţia este mare avem nevoie de acel certificat de depozit care ajută fermierii să îşi ducă producţia într-un siloz şi pe baza căruia pot lua credit”, spune ministrul. Constantin precizează că aşa cum este în prezent legislaţia favorizează un număr redus de persoane, în special pe marii fermieri. Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminţe de consum a fost operaţionalizată în anul 2009, dar suspendată în aprilie 2013.

„Noua formă a legii favorizează toţi fermierii. Este un proiect discutat cu fondurile de garantare şi cu băncile. Sper ca săptămâna viitoare să intre pe ordinea de zi a Guvernului”, adaugă Daniel Constantin. Pe baza cerificatului agricultorii beneficiază de un împrumut bancar garantat de stat, nemaifiind astfel nevoiţi să vândă cerealele imediat după recoltare, când preţurile sunt mai mici. În acest fel fermierii pot face lucrările de toamnă cu creditele obţinute. Din 2009 şi până la data suspendării schemei depozitarii licenţiaţi au emis 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantităţi de seminţe de consum de 1,644 de milioane de tone, cu o valoare de 1,4 miliarde de lei.

Citiți și: ACUM: UN TIR CU CEREALE S-A RĂSTURNAT!

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90