NOR CURIER 930X122

constantin

Samsarilor din piețe nu le va plăcea asta!

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă la sfârșitul ședinței de Guvern, că Executivul a aprobat modificarea modalității de atribuire a certificatelor de producător, în vederea eliminării intermediarilor din piețe și a diminuării evaziunii fiscale.

Citiți și: CORTURI, CURENT ELECTRIC ȘI SURSE DE ÎNCĂLZIRE PENTRU COMERCIAȚII CARE-ȘI VOR VINDE MARFA ÎN SPAȚII DESCHISE

Certificatul de producător agricol va fi acordat, ca un atestat, tot de către primăriile din comune, dar numai pe baza unui aviz consultativ din partea asociaţiilor de profil. Constantin a precizat că astfel producătorii sunt încurajați să îşi desfacă produsele pe piaţă fără a apela la intermediari.

“Am vorbit de mai multe ori despre faptul că intenţionăm să modificăm modalitatea în care se acordă certificatul de producător în România, acesta fiind, din punctul nostru de vedere, o sursă de evaziune fiscală. Am dorit să promovăm această modificare printr-o ordonanță de urgență, forma finală care a fost aprobată de Guvern, având în vedere că se modifică mai multe texte de lege. A fost transmisă, așadar, în regim de urgenţă către Parlament legea pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. (…) Odată ce va fi adoptată, probabil că modalitatea de implementare va fi şi în analiza comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale. Încercăm în acest fel să le dăm posibilitatea celor care sunt cu adevărat producători în România să îşi desfacă în pieţele de la nivelul oraşelor produsele pe care le obţin, existând de foarte multe ori acei intermediari care împiedică comercializarea produselor direct de către producător”, a spus ministrul Agriculturii.

Citiți și: STATUL DĂ BANI. AZI S-A DECIS

Principalele modificări pe care le are în vedere proiectul de lege se referă la modalitatea obţinerii certificatului de producător în ceea ce înseamnă atestat de producător, un document care, potrivit ministrului, va fi eliberat în continuare de către primăriile de la nivelul fiecărei comune, cu avizul consultativ al asociaţiilor, acolo unde este cazul. Proiectul introduce şi carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. “Acest carnet este utilizat de persoana fizică ce deţine atestatul de producător pentru exercitarea actului de comerţ a produselor agricole obţinute în ferma sau gospodăria proprie. Şi acest document este emis de către primării”, a adăugat Daniel Constantin. Proiectul de lege a fost transmis spre dezbatere Parlamentului în regim de urgenţă.

 

 

 

 

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3