930 x122 grota rece

bolintineanu

JUSTITIE

Condamnări în dosarul șpăgii la bacalaureatul de la liceul „Dimitrie Bolintineanu”

Şefa comitetului de părinţi de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Gina Ciontoiu, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat, aceasta fiind obligată să se prezinte la consiliere psihologică, informează Mediafax.

Citiți și: Medic reținut pentru 13 infracțiuni de luare de mită!

Instanţa a mai decis condamnarea vicepreşedintelui comisiei de bacalaureat, Mimoza-Maria Vulcu, la un an de închisoare cu suspendare pentru tentativă la săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Aceasta trebuie, de asemenea, să urmeze un program de consiliere psihologică, în vederea prevenirii săvârşirii de noi fapte penale. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În cazul fostei directoare a liceului, Costica Vărzaru, şi a secretarei Elena Dumitru, Tribunalul Bucureşti a decis disjungerea cauzei, precizează Mediafax.

Citiți și: Boala șpăgilor din spitale! În ce zone se dau mai multe ,,atenții” cadrelor medicale

Pe 23 august procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au trimis în judecată în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc în sesiunea iunie -iulie 2013 pe Costica Vărzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru şi Mimioza Maria Vulcu. Potrivit rechizitorului procurorilor DNA, în perioada mai-iunie 2013 Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013 pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi.

Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanţei, că sumele de bani colectate ar fi urmat să le fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât şi ascunse în pachete de ţigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare. „Imediat după deschiderea subiectelor, inculpata Vărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica şi alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»”, potrivit procurorilor.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că între 25 și 30 iunie fosta directoare a Liceului „Bolintineanu” ar fi făcut demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa pentru fraudarea examenului. Pe 1 iulie, cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreşedintă a comisiei de bacalaureat, şi secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului, ar fi xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care ar fi urmat să le fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4 găsită în geanta sa, au mai arătat procurorii. „Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen”, au scris procurorii în rechizitoriul citat de Mediafax.

Anchetatorii au făcut pe 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. Potrivit Mediafax, în timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori. 5 profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi atunci la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la limba română, iar conducerea liceului – demisă de Inspectoratul Şcolar Bucureşti. Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici. Ulterior, începând din 5 iulie, zeci de elevi de la Liceul „Bolintineanu” au fost audiaţi la sediul Poliţiei Capitalei în dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns în liceu sume de bani, fără a da, însă, detalii concrete sau elemente certe privind destinaţia banilor.

555×222  MAIA
Pizza Sapori Italia 570 90