EcoMoto 930×122

ani

EXCLUSIV. PIERDE IONICĂ MANDATUL DE PRIMAR? ANI, POZIȚIE OFICIALĂ

Exclusiv. Pierde Ionică mandatul de primar? ANI, poziție oficială. Așa cum bine știți, primarul municipiului Pitești, Constantin Cornel Ionică, a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul pe care îl avea cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Subiectul, pe larg, AICI.

Citiți și: Un primar nu poate justifica o avere de peste 3 milioane de lei

ePitești a înaintat Agenției Naționale de Integritate o solicitare pentru ca instituția să facă lumină: ”În urma deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, încetează sau nu mandatul de primar al lui Ionică? Dacă da, care este procedura administrativă ulterioară?”, au fost întrebările adresate Agenției.

Astăzi, ANI a transmis, răspunsul oficial. ”Raportul de evaluare privind pe IONICĂ CONSTANTIN CORNEL a rămas definitiv, motiv pentru care în data de 2.10.2018 s-a întocmit și expediat către Instituția Prefectului  – Județul Argeș o adresă (…). ”Menționăm că până la data prezentei (n.r. astăzi, 23 octombrie 2018) nu s-a primit răspuns la solicitarea noastră”. Pentru răspunsul complet al ANI, click pe imaginea de mai jos:

Citiți și: Primar celebru, dat pe mâna procurorilor! ANI a constatat avere nejustificată

Sunt 3 săptămâni de când Prefectura  a primit adresa din partea Agenției Naționale de Integritate, timp suficient, spunem noi, pentru a analiza și emite un ordin de încetare a mandatului.

Despre adresa primită din partea ANI, prefectul Emilian Dragnea preciza săptămâna trecută că documentul ANI se află în analiza Serviciului Juridic al Instituției Prefectului și că se va acționa conform legii, în perioada de timp legală (amănunte, AICI).

În prezent, conform acelorași surse, ”documentul-minune” se află încă în analiza Serviciului Juridic al Prefecturii Argeș. Ce se analizează? Ce așteaptă prefectul Dragnea? De ce trage de timp și nu comunică decizia oficială privind viitoarea situație a lui Cornel Ionică?

Revenind la răspunsul pe care ni l-a furnizat astăzi ANI, după cum ați putut vedea, se precizează că instituția solicită Prefecturii Argeș să comunice ”măsura dispusă în conformitate cu dispozițiile art. 25 alin (1), (2), (3) și (4) din legea 176/2010. Ce se precizează în respectivele articole? Iată:

”(1) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încaălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta și dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni.

(2) Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.

(3) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din functie ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective.

(4) Prin derogare de la dispozițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate ca urmare a săvârșirii unor abateri dintre cele cuprinse în prezenta lege nu pot consta în mustrare sau avertisment.”, se arată în art. 25 alin (1), (2), (3) și (4) din legea 176/2010.

Precizăm că, potrivit legislației în vigoare, după ce prefectul emite un ordin de încetare a mandatului de primar, edilul are dreptul să atace în instanță respectivul document.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90