- Publicat de: ePitești
- 22-02-2018, ora 19:20
- Justiție
LOVITURĂ PENTRU ȘEFA DNA. MINISTRUL JUSTIȚIEI A DECIS
Lovitură pentru șefa DNA. Ministrul Justiției a decis.
Citiți și: Bani de la bolnavi: DNA suspectează că Nelu Tătaru ar fi luat mită și în ParlamentMinistrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat în această seară, într-o declarație de presă care a durat circa 80 de minute, un raport de evaluare a activității procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, raportul vizând perioada februarie 2017-februarie 2018.
Toader a anunțat că declanșează procedura de revocare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi (foto). Ministrul Justiției va trimite raportul și propunerea de revocare către secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și președintele țării.
Citiți și: Șeful DNA Pitești, informații de ultim moment. Anunțul așteptatDupă ce va primi avizul (care este consultativ) din partea CSM, președintele va hotărî. Decizia finală în toată această procedură îi aparține președintelui Klaus Iohannis, care a afirmat recent că nu vede motive pentru revocare.
Printre altele, ministrul Justiției a acuzat la șefa DNA comportament excesiv de autoritar și prioritizarea dosarelor în funcție de impactul lor mediatic. „Dosarele nu se rezolvă după rezonanța publică pe care o au”, a spus Tudorel Toader.
De asemenea, ministrul a declarat că Laura Codruța Kovesi „a învinovățit CCR (n.r. – Curtea Constituțională) pentru efectele deciziilor luate” și că „a încălcat Constituția” prin anchetarea OUG 13.
„DNA a încercat să obțină condamnări cu orice preț”, „creșterea numărului de achitări” în dosarele instrumentate de DNA și „a cheltuielilor de funcționare”, „DNA a falsificat transcrierile unor convorbiri telefonice”, „DNA a tergiversat soluționarea unor cauze”, „neimplicarea procurorului-șef al DNA în identificarea și eliminarea comportamentelor abuzive presupus a fi comise de procurori” au fost alte reproșuri aduse de ministrul Justiției conducerii Direcției Naționale Anticorupție.
„DNA nu se identifică cu procurorul-șef al acesteia, ale cărui acțiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituția, prin exces de autoritate, comportament discreționar, sfidarea autorității Parlamentului, contestarea deciziilor CCR” și „Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele”, a mai precizat ministrul Justiției.