930X122 MAIA

evaluarea națională

Ministrul Educației vrea școală pe model austriac. Schimbări la Evaluarea Națională

Într-un interviu pentru dcnews.ro, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre posibile schimbări la Evaluarea Națională.

Citiți și: Uniforme obligatorii pentru elevii români

Astfel, în noua Lege a Educației ar exista posibilitatea înlocuirii examenului de Evaluare Națională de la finalul clasei a VIII-a cu o testare obligatorie, pe model austriac, dar ale cărei rezultate sunt opționale pentru părinți.

În sistemul austriac, la finalul clasei a VIII-a există o testare a competenţelor şi aptitudinilor fiecărui absolvent. Testarea este obligatorie, are componentă de orientare şcolară şi componentă psihopedagogică.

Citiți și: Argeș – Evaluare Națională: 155 de absenți de la proba la Matematică

Se face serios. Rezultatele nu sunt obligatorii; părinţii iau la cunoştinţă despre rezultatul acestor evaluări, nu ai niciun fel de obligaţii să respecte, dar am înţeles că într-o proporţie de peste 90% părinţii, deşi nu sunt obligaţi, respectă aceste recomandări.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Examenul de Evaluare Națională este un examen național prin care sunt evaluate competențele dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Admiterea la liceu se realizează pe baza mediei generale obținută la acest examen.

DIFERENȚIEREA DINTRE LICEELE TEHNOLOGICE ȘI LICEELE TEORETICE

Ministrul Educației a vorbit și despre diferențierea dintre liceele tehnologice și liceele teoretice:

Din păcate, există o diferențiere între liceele tehnologice și liceele teoretice. Este încetățenită ideea că doar cei slabi merg la unele și cei buni merg la altele.

De asemenea, ministrul Cîmpeanu a declarat că, în noua Lege a Educației se va încuraja ”rutele deschie” și diversificate în învățământul profesional, în forma lui cea mai bună de organizare – învățământul dual sau învățământul în alternanță.

Astfel, se va crea posibilitatea ca elevii care au urmat o şcoală profesională să poată urma cursurile universitare dacă la un moment dat vor dori acest lucru.

Ce înseamnă rute deschise: înseamnă că trebuie să-i asigurăm pe aceia care optează pentru învățământul profesional că vor putea să continue această formă de învățământ, că nu va fi un drum înfundat care nu le va permite niciodată să fie absolvenți de facultate. Pentru că, vedem foarte bine, viața evoluează într-o manieră mai puțin previzibilă.”, a declarat Cîmpeanu.

Sursă foto principal: playtech.ro

[555x222px]-CampanieVanzari-ePitesti

Comentarii

New Profesional Consult 570×90