Eurial 930 x 122

sorin cîmpeanu

Vestea momentului: Revine învățământul online!

Vestea momentului vine din partea ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, care a declarat că învățământul online va reveni în România.

Citiți și: Cine va fi șeful Educației după demisia lui Cîmpeanu

Această decizie se aplică în cazul universităților și nu are legătură cu situația pandemică, ci este vorba despre digitalizarea cursurilor universitare.

Astfel, începând de anul viitor, universitățile din țară vor putea preda online, însă există și anumite precizări în acest sens.

Citiți și: Ministrul Educației, declarații halucinante despre problema sutelor de școli din România

Sorin Cîmpeanu a explicat ce trebuie făcut ca acest lucru să fie posibil.

Pentru ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat, este necesar ca ARACIS să elaboreze standarde de calitate care să prevadă ponderea lor, „diferențiat în funcție de domeniul de studiu – spre exemplu, științe medicale sau științe inginerești sau științe socio-umane sau arte”, dar și în funcție de ciclurile de studii licență, master sau doctorat, conform Edupedu.ro. 

DECLARAȚIILE MINISTRULUI EDUCAȚIEI, SORIN CÎMPEANU

„ARACIS are disponibilitatea să facă aceste eforturi astfel încât standardele să fie aprobate într-un termen de 90 de zile. Asta înseamnă jumătatea lunii iulie. La jumătatea lunii iulie, semestrul II al acestui an universitar va fi încheiat.

În concluzie, Ministerul Educației face eforturi în limitele de competență de legalitate pentru modernizarea învățământului superior inclusiv din perspectiva susținerii digitalizării, astfel încât la începutul anului universitar 2022-2023 aceste schimbări să poată produce efecte pozitive”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.

Sorin Cîmpeanu le-a comunicat universtităților răspunsul Curții de Conturi cu privire la finanțarea cursurilor universitare organizate online după încheierea stării de alertă instituite din cauza pandemiei COVID-19. Ministrul a explicat că, „practic, Curtea de Conturi ne spune că atâta vreme cât nu există derogări, finanțarea cursurilor cu frecvență făcute în regim online nu este legală”.

„Autoritatea responsabilă pentru calitatea în educație care face ca diplomele românești să fie recunoscute internațional nu este Curtea de Conturi, ci ARACIS.

Și raportat la competențele conferite de lege, Curtea de Conturi a României nu are atribuții în acordarea de consultanță sau în emiterea unor puncte de vedere vizând modul de interpretare a dispozițiilor legale și aplicarea acestora”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu, referitor la următoarea precizarea făcută de Curtea de Conturi în răspunsul trimis Ministerului:

„Opinăm că, în măsura în care se apreciază că există neclarități în ceea ce privește formatul în care se poate desfășura procesul de predare – evaluare în cadrul formei de învățământ cu frecvență până la sfârșitul anului universitar 2021-2022, precum și modalitatea de finanțare în cazul realizării procesului de predare – evaluare online, Ministerul Educației, în calitate de autoritate de reglementare în domeniu, poate promova un proiect de act normativ cu forță juridică de lege care să lămurească toate aceste aspecte”.

Foto descriptiv: Digi24

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
New Profesional Consult 570×90