- Publicat de: ePitești
- 16-04-2020, ora 14:08
- Politic
BOGDAN IVAN CRITICĂ DECIZIA POȘTEI DE A BĂGA ANGAJAȚII ÎN ȘOMAJ TEHNIC: „SUB GUVERNAREA PNL, COMPANIA ÎȘI BATE JOC DE POȘTAȘI”
Bogdan Ivan, liderul Pro România Argeș, critică decizia Poștei Române de a băga angajații în șomaj tehnic și mai ales contextul în care a fost dispusă această măsură.
Citiți și: B. Ivan: PRO România, partid de opoziție sau unul căruia îi plac partidele la putere?„Oamenilor li se suspendă contractele și intră în șomaj tehnic (75%) începând cu 21 luna aceasta, dar, anterior, au fost puși să facă munca pe o lună, în 15 zile.
Mai concret, până luna trecută, pensiile civile se achitau în perioada 1-15 ale lunii, iar pensiile de handicap, militare etc. se achitau între 15 și 28 ale lunii. Acum a fost decizie, până să li se spună de suspendare, că toate pensiile (civile, militare, handicap) să fie achitate până pe 16. Oamenii au muncit mult mai mult luna asta, iar astăzi le-au spus că din 21 intră în șomaj tehnic.
Citiți și: Consilierul județean Argeș, Bogdan Ivan, alături de Felix GoldbachPoștașii sunt și ei foarte expuși, sunt și ei eroi, sunt și ei în prima linie alături de medici, polițiști, jandarmi, angajați ai supermarketirilor etc., pentru că datoria îi obligă să intre în contact cu foarte multă lume.
Să amintim că, aici în Argeș, le-au adus echipamente de protecție la una-două săptămâni, după ce a fost decisă starea de urgență, după ce a fost scandal în presă”, explică Bogdan Ivan.
Concret, Consiliul de Administrație al Poștei Române a votat, miercuri, aplicarea măsurii de șomaj tehnic pentru toți angajații companiei.
„S-a ales, astfel, pentru luna aprilie, soluția unui șomaj tehnic de 4 zile pentru toți angajații Poștei Române, în două tranșe, astfel: în perioada de după Paște pentru jumătate din personal (21 – 24 aprilie), iar cealaltă jumătate dintre angajați, înainte de 1 mai (27 – 30 aprilie).
Prin aplicarea acestei măsuri, impactul asupra salariului net al unui poștaș este de aproximativ 130 de lei (ex. 129 de lei pentru clasa 13 de muncă, 135 de lei pentru clasa 15 și 237 de lei pentru clasa 33). Procentual, scăderea veniturilor unui angajat ca urmare a unui repaus care reprezintă 20% din totalul zilelor lucrătoare (4 din 20 de zile lucrătoare ale lunii aprilie) este, în medie, de 7,5% din salariu.
În acest mod, compania ar putea acoperi pierderea financiară previzionată pentru luna aprilie. Totodată, în felul acesta compania le acordă angajaților 10 zile de repaus după o perioadă foarte încărcată, mai ales pentru oamenii din teren care au dat dovadă de dedicare deplină, făcând parte din personalul din linia întâi în perioada pandemiei”, se arată într-un anunț postat pe pagina oficială a companiei.