- Publicat de: ePitești
- 24-05-2017, ora 12:44
- Politic
LAURENȚIU REBEGA, DISCUȚII CU VIITORUL AMBASADOR AL SUA LA UE
Laurențiu Rebega, discuții cu viitorul ambasador al SUA la UE.
Citiți și: LAURENȚIU REBEGA ȘI VICTOR PONTA, EVENIMENT ÎN SUAEuroparlamentarul Laurențiu Rebega a participat pe 23 mai 2017, în Bruxelles, la o întâlnire la care Ted Malloch, nominalizat pentru postul de ambasador al SUA pe lângă Uniunea Europeană, a vorbit pe tema „What the new US presidential administration means for Brexit and the EU?”.
La sfârșitul evenimentului, europarlamentarul român a discutat cu Ted Malloch cu privire la locul pe care România trebuie să-l aibă în noua arhitectură europeană.
Citiți și: PRO ROMÂNIA, REPREZENTARE LA NIVEL INTERNAȚIONAL. ÎN ȚARĂ, PSD SE ADUNĂ LA MITINGAu fost a doua întâlnire și discuție dintre europarlamentarul român și viitorul ambasador al SUA la UE, cei doi având ocazia să-și împărtășească unul altuia opiniile și pe 12 mai, în Polonia, în cadrul unui lunch privat.
Laurențiu Rebega a explicat, printr-un comunicat de presă referitor la pozițiile susținute la Bruxelles de Ted Malloch, că ”firul roșu al expunerii a fost ideea că noul președinte american este exponentul unui alt mod de a face politică, o politică mai apropiată de cetățenii americani, care l-au votat tocmai pentru acest lucru.
Ted Malloch a avertizat, de altfel, că toți membrii echipei Trump sunt solidari cu viziunea și obiectivele președintelui. În acest context, diplomatul american și-a exprimat îngrijorarea față de exacerbarea sentimentelor antiamericane în Europa.
În mod firesc, primul subiect abordat a fost NATO. Ted Malloch a subliniat că interesul strategic al Statelor Unite este ca NATO să fie, în continuare, instrumentul prin care trebuie să se prevină conflictele internaționale.
Dacă Donald Trump a criticat NATO ca fiind costisitoare pentru SUA, a fost pentru a sublinia că toate țările membre trebuie să contribuie echitabil la finanțarea organizației. Nimeni nu poate pretinde să fie apărat pe gratis! Dacă Europa dorește NATO – și este clar că o dorește – trebuie să existe și o contribuție financiară europeană proporțională.”
Rebega a explicat și poziția diplomatului american referitoare la Brexit: ”Brexitul a fost o decizie democratică. Pe de altă parte, însă, Statele Unite nu se așteaptă ca alte țări europene să declanșeze referendumuri de ieșire din Uniune.”
La finalul expunerii sale, a adăugat Laurențiu Rebega, Ted Malloch a punctat câteva argumente în sprijinul ideii că arhitectura lumii s-a schimbat fundamental în ultimii ani.
”Intrăm, a spus Malloch, într-o „etică a națiunilor suverane” în relațiile internaționale. Ideile exprimate de dr. Malloch sunt concordante cu foarte multe dintre pozițiile pe care eu însumi le-am susținut ca europarlamentar.
Desigur, nu spun asta ca o laudă de sine. Este, însă, important ca toți politicienii români să înțeleagă această schimbare și să acționeze în cunoștință de cauză în interesul României.
Din această perspectivă, și relația SUA-UE se va schimba; noua administrație americană va încuraja națiunile să fie mai active și mai responsabile pe plan internațional.”
Parlamentul European nu este responsabil pentru conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.