- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 19-03-2018, ora 17:14
- Politic
LAURENȚIU REBEGA: “TREBUIE SĂ NE CEREM DREPTURILE!”
Laurențiu Rebega: “Trebuie să ne cerem drepturile!”. Europarlamentarul Laurențiu Rebega publică pe blogul său personal o analiză a situației din Europa după cele mai recente alegeri legislative din Uniune.
Citiți și: LAURENȚIU REBEGA ȘI VICTOR PONTA, EVENIMENT ÎN SUA”După 5 luni de travaliu, în Germania s-a născut din nou marea coaliție dintre blocul Angelei Merkel și social-democrații pe care experimentul Martin Schultz i-a dus la un minim istoric în alegeri. Începând de săptămâna viitoare, activitatea curentă a Uniunii ar trebui să primească un nou impuls, odată cu învestirea celui de-al IV-lea Cabinet Merkel.”, afirmă europarlamentarul român, comentând situația politică din Germania.
”Doamna Merkel a anunțat deja că se va duce mai întâi în Paris pentru a se întâlni cu hiperactivul președinte francez. Este interesant de văzut cum se vor înțelege cei doi, mai ales că, în lunile din urmă, Emmanuel Macron a lansat sistematic și vocal tot felul de idei de reformare a Uniunii Europene. Acestea au creat un orizont larg de așteptare, dar nu par a avea susținerea Germaniei, cel puțin în privința reformării zonei Euro.
Citiți și: PRO ROMÂNIA, REPREZENTARE LA NIVEL INTERNAȚIONAL. ÎN ȚARĂ, PSD SE ADUNĂ LA MITINGTot în această perioadă, rezultatul în coadă de pește al alegerilor din Italia îndepărtează această țară de nucleul dur al Uniunii Europene. Italienii sunt obișnuiți să trăiască „fără guvern”, dar vocea lor nu se va mai auzi o vreme la Bruxelles.”, adaugă Laurențiu Rebega.
Atenția europarlamentarului se îndreaptă și spre alte țări ale Uniunii: ”Dacă privim ritmul de tango în care se desfășoară Brexit-ul – cu doi pași înainte și unul înapoi – și situația de blocaj din Spania, nu putem decât să constatăm că nucleul dur al Uniunii Europene se micșorează și că mica, dar bogata Olandă își poate permite să spună, prin gura premierului Rutte, adevărul: țările bogate nu vor să-și crească deloc contribuția la bugetul european în urma plecării Marii Britanii!”
Concluzia? ”Vom avea o Europă mai mică și, după toate probabilitățile, cu mai puțini bani pentru fondurile structurale. Se va putea depăși o asemenea situație? Oare care ar trebui să fie poziția României?
(…) La prima întrebare, răspunsul este de tipul: „da, dar…” Adică, da, dar unii vor fi sacrificați! Ghici cine?
Reforma pe care o cer insistent în toate luările mele de poziție ar trebui să permită o relansare a Uniunii și eliminarea acelui „dar” și a sacrificiilor pe care le fac cei săraci în favoarea celor bogați.
La a doua întrebare – ce ar trebui să facă România? – răspunsul concret, pas cu pas, ar trebui să-l dea, în primul rând, autoritățile de la București.”, avertizează europarlamentarul.
”Eu, ca europarlamentar, pot să formulez doar principiul Nimeni nu ne va da nimic, niciodată, dacă nu ne vom cere, cu curaj și demnitate, drepturile!
Mai mult, așa cum spunea, recent, un distins academician român, niciun proiect de țară, oricât de bun ar fi, nu poate fi dus la îndeplinire fără oameni de stat puternici, cinstiți, competenți și iubitori de țară. Sau, după cum spunea Nicolae Titulescu, doar dacă vom avea o bună politică internă, vom putea avea și o bună politică externă!”, conchide Laurențiu Rebega.