- Publicat de: Ionela Iordachita
- 29-03-2022, ora 14:17
- Știri
Rafila, despre un accident nuclear: „Trebuie să ne pregătim”
Astăzi, 29 martie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat măsurile pregătite în cazul unui eventual accident nuclear.
Citiți și: Alexandru Rafila, anunț de ultim moment despre virusul HMPVAcesta a declarat că „trebuie să ne pregătim pentru o astfel de situație”, dar a subliniat și faptul că un astfel de incident „este posibil, dar nu este probabil”.
Ministrul Sănătății a anunțat că guvernul va demara o campanie de informare, pentru a îndruma populația cum să obțină pastilele de Iodură de Potasiu, cum să le păstreze și cum să le administreze în cazul unui incident nuclear.
Citiți și: Șpagă cu … cârnați de Pleșcoi la Ministerul Sănătății„Căutăm cea mai bună cale de distribuire a a comprimatelor de Iodură de Potasiu. Administrarea trebuie făcută în cazul unei urgențe, doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz preventiv. Trebuie luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear. Altfel, nu trebuie luate.
Dozajele care se administrează: la copiii nou născuți un sfert de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta până la 3 ani, între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie”, a explicat Rafila.
Ministrul a mai spus faptul că „tratamentul se administrează într-un timp maxim de 8 ore de la anunțul autorităților, nu trebuie să depășească 24 de ore pentru că este inutilă. Administrarea se face în doză unică”.
Rafila a fost întrebat și dacă există un risc iminent de incident nuclear, iar acesta a spus:
„Nu, dar nu putem exclude în mod absolut, este posibil dar nu este probabil. Trebuie să ne pregătim pentru o astfel de situație. De ce sunt distribuite acum? Experiența arată că nu există timp necesar pentru distribuire în caz de incident nuclear. Pastilele au un termen de valabilitate de 3 ani”, a spus acesta.
Sursă foto: Antena 3