Eurial 930 x 122

autorizație construcție

Autorizații necesare pentru modificarea apartamentelor

Autorizații necesare pentru modificarea apartamentelor

Citiți și: Taxe judiciare reduse la jumătate pentru partaj și divorț

Autorizația de construire sau de desființare poate fi emisă doar la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil – teren și/ sau construcții – identificat prin număr cadastral.și va fi emisă de primărie în termen de 30 de zile de la depunerea tuturor actelor necesare.

Dacă ai achiziționat un apartament prin credit Prima Casă, credit imobiliar sau credit ipotecar și vrei să îi aduci modificări pentru care ai nevoie de autorizație de construire/desființare, vei fi informat prin Certificatul de Urbanism în privința aprobărilor necesare.

Citiți și: Amnistia fiscală: Cui și în ce condiții se aplică

Astfel, în funcție de tipul creditului, va trebui să obții acordul scris al băncii, al Ministerului de Finanțe sau al Fondului Național de Garantare a Creditelor.

Dacă ai obținut autorizația de construire și ai început lucrările de reconfigurare a apartamentului, îți revine obligația de a anunța și asociația de proprietari în termen de 30 de zile de la încheierea lucrărilor (din fericire, nu ai nevoie și de aprobarea acesteia obligația fiind doar la nivel informativ)  pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcției, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și a planurilor din proiectul tehnic.

Sancțiuni aplicate nerespectării prevederilor legale în ceea ce privește reconfigurarea apartamentelor

Autorizații necesare pentru modificarea apartamentelor

Nerespectarea prevederilor legale în ce privește reconfigurarea unui apartament se consideră contravenție și va fi sancționată.

Astfel, dacă în urma unor sesizări inspectorii locali constată că au fost efectuate modificări în apartament fără avizul primăriei, proprietarul poate primi amenzi de până la 100.000 lei .

Mai mult, se poate dispune încetarea lucrărilor, iar în urma acestei măsuri vă puteți alege chiar și cu dosar penal, dacă nu respectați prevederile impuse.

Problema incidentă este aceea a momentului sau perioadei în care contravenientul persoană fizică sau juridică poate fi amendat pentru efectuarea nelegală a construcțiilor, prin raportare la prescripția contravențională.

Pentru lucrările/construcțiile/demolările efectuate fără autorizație de către persoanele fizice sau juridice, termenul de prescripție de 3 ani curge de la data finalizării în fapt a acestor lucrări/construcții/demolări.

Dacă de la data finalizării lucrării/construcției/demolării s-au scurs peste 3 ani de zile, fapta nu mai atrage răspunderea contravențională.

Un Proces Verbal prin care se constată o contravenție și se aplică o sancțiune în materie de construcții poate fi anulat de instanțele de judecată pe calea plângerii contravenționale dacă constatarea și aplicarea sancțiunii s-a făcut dincolo de termenul de 3 ani de zile, înscrisul sancționator fiind nelegal întocmit.

Eurial 555 x222
New Profesional Consult 570×90