NOR CURIER 930X122

dobrescu

Părintele Partidului Ţărănesc, comemorat în Muşăteşti

Prefectura continuă seria acţiunilor din ciclul „Argeşeni, valori naţionale” cu evocarea mâine, 10 decembrie, a uneia dintre marile personalităţi culturale şi politice ale judeţului.

Citiți și: Mari nereguli în unități de învățământ! Amenzi uriașe și dosare penale

Este vorba de Constantin Dobrescu-Argeş, cel care a pus bazele mişcării ţărăniste în România.

Manifestările vor avea loc în comuna Muşăteşti, cu începere de la ora 11, și vor include o depunere de coroane de flori la mormântul lui Dobrescu-Argeş, dezvelirea unei plăci comemorative la Căminul Cultural, o sesiune de comunicări ştiinţifice, un spectacol de poezie şi teatru din creaţia sa și un recital al ansamblului de ţitere din Brăduleţ.

Citiți și: Pitești. Surpriză pe Strada Mare! După o lungă așteptare, s-a întâmplat!

Sub îndrumarea lui Constantin Dobrescu-Argeș ia fiinţă Ateneul Central Rural (1879), pentru alfabetizarea ţăranilor adulţi. Înfiinţează în Domneşti, în 1895, cercul cultural „Şcoala Nouă”. Conduce mai multe publicaţii: „Ţăranul” (prima publicaţie culturală şi politică din mediul rural), „Gazeta Poporului” şi „Gazeta Ţăranilor”. Din anul 1888 până în 1899 este membru al Parlamentului, fiind ales deputat de Argeş. Pe 4 octombrie 1895 convoacă primul congres ţărănesc în Bucureşti, congres care pune bazele unei organizaţii politice, „Partida Ţărănească”.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90