Donaris 930 x 122

maria cristina letu

    Cine plătește paguba când salariatul a lovit mașina societății la care este angajat?

    Angajatorul păgubit de salariatul său prin fapte din vina sa și în legătură cu serviciul, își poate recupera prejudiciul printr-o înțelegere cu salariatul, iar în caz contrar, se poate adresa instanței de judecată. 

    Recuperarea contravalorii pagubei trebuie făcută cu acordul părților, iar suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reține în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrat în muncă.

    Citiți și: Tichete pentru lucrătorii casnici

    Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăși împreună cu celelalte rețineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv.

    Exemplu

    Cu titlu de exemplu, ne imaginăm următoarea situație: în timpul programului de lucru, unul dintre șoferii angajați la o societate de transport lovește mașina societății, pentru a doua oară într-un an.

    Citiți și: Condiții de ieșire din țară în zona Schengen

    În urma accidentului anterior societatea de asigurare majorează prima de asigurare cu suma de 900 de lei.

    Primul pas în vederea recuperării prejudiciului material cauzat de salariat este întocmirea unui document prin care se constată paguba determinată de majorarea primei de asigurare și în baza acestuia se întocmește o notă de constatare și evaluare a pagubei care se comunică salariatului.

    Astfel, prin acest document se va arata în ce constă prejudiciul, suma la care a fost evaluat și modalitatea de calcul și se va solicita salariatului, recuperarea contravalorii pagubei, prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.

    Dacă salariatul este de acord, va plăti contravaloarea pagubei de bunăvoie, în caz contrar angajatorul nu poate efectua o reținere din salariul acestuia și trebuie să se adreseze instanței de judecata (Tribunalul în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul sau reședința ori după caz sediul) pentru recuperarea pagubei.

    Când paguba a fost produsă de mai mulți salariați, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabilește în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.

    Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabilește proporțional cu salariul său net de la data constatării pagubei și, atunci când este cazul, și în funcție de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.

    Eco moto 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90