930 x122 grota rece

Curtea de Conturi

DGASPC ARGEȘ, DESPRE ERORILE CONSTATATE DE CURTEA DE CONTURI: „NICIUNA NU ARE VREO CONOTAȚIE RĂU INTENȚIONATĂ”

Săptămâna aceasta, ePitești a prezentat date ale celui mai recent raport cu privire la finanțele publice locale, actualizat la 29 ianuarie 2020 (verificările centralizate la finele anului trecut au vizat activitatea din anul prcedent – 2018).

Citiți și: Pitești. Angajată DGASPC, anchetată de Poliție și trimisă în judecată

Este vorba de un document în care se arată, printre altele, și ce nereguli a găsit Curtea de Conturi a României la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Argeș.

Erori peste erori

Citiți și: Erori uriașe ale aparatelor Drugtest din dotarea Poliției!

Raportul arată, printre altele, că au fost înregistrate eronat în contabilitate și raportate prin Bilanțul încheiat la 31.12.2018 active fixe în valoare totală de 59.712.107 lei, reprezentând terenuri și clădiri aflate în domeniul public al județului Argeș, primite în administrare de DGASPC Argeș, contrar prevederilor legale.

Iată ce spune DGASPC despre aceste erori

„Toate sumele și situațiile la care faceți referire în articolul de presă amintit fac obiectul unor corecții contabile, majoritatea situațiilor relatate fiind soluționate chiar în timpul desfășurării controlului efectuat de Curtea de Conturi. Niciuna dintre aceste situații despre care se vorbește nu are vreo conotație rău intenționată sau care să presupună, în mod real, așa-zise ”jonglerii financiare” sau ”nereguli flagrante”, ci doar o evidență în alte conturi bancare”

„Nu este un prejudiciu adus persoanelor cu handicap”

ePitești a arătat că printre alte erori enumerate la DGASPC în raportul Curții de Conturi este și cea potrivit căreia a fost menținută nejustificat în contul de disponibil 562 – „Rezultatul execuției bugetare din anii precedenți” și raportată prin situațiile financiare întocmite la 31.12.2018 suma de 153.873 de lei reprezentând contribuția lunară de întreținere datorată de adulții cu handicap asistați în centrele rezidențiale publice pentru persoane adulte cu handicap sau de susținătorii acestora, preluată din soldul anului precedent.

„Suma de 153.873 de lei la care vă referiți, printre altele, reprezintă contribuția lunară de întreținere datorată de persoanele adulte cu dizabilități instituționalizate în centrele rezidențiale publice pentru persoane adulte cu handicap sau de susținătorii acestora, bani care ajung în bugetul județului Argeș și nu este un prejudiciu adus persoanelor cu handicap”, explică DGASPC Argeș.

DGASPC Argeș, despre erori: “Au fost remediate”

Compartimentul de comunicare al DGASPC Argeș spune că toate erorile găsite de Curtea de Conturi “au fost remediate din punct de vedere contabil, făcând trimitere la Raportul de follow-up cu privire la modul de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi a României încheiat la data de 12.12.2019.

Din punctul de vedere al redacției ePitești, remedierea ulterioară a unei greșeli nu scuză neapărat greșeala în sine, mai ales că referitor la DGSPC raportul indică nu una, ci mai multe erori. Iar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş este una dintre instituțiile din jude’ cu cele mai mari erori evidențiate de Curtea de Conturi.

Pentru că se putea și mai rău, trebuie, totuși, punctat un aspect demn de luat în seamă:

„Acești bani există, ei nu au fost cheltuiți în anul 2019. În acest sens dovadă stă Hotărârea C.J. Argeș nr.2/10.01.2020, în care se specifică faptul că ”se aprobă preluarea ca venit la bugetul local pe anul 2020 a excedentului rezultat din execuția bugetului de venituri și cheltuieli a activității finanțate integral din venituri proprii a D.G.A.S.P.C. Argeș, la finele anului 2019, suma de 153.873,58 de lei”, după cum mai arată Compartimentul de comunicare al DGASPC Argeș.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90