NOR CURIER 930X122

Curtea de Conturi

JONGLERII CU BANII PERSOANELOR CU HANDICAP ȘI RAPORTĂRI FICTIVE DE 60 DE MILIOANE LEI LA DGASPC ARGEȘ

Potrivit celui mai recent raport cu privire la finanțele publice locale, actualizat la 29 ianuarie 2020 (verificările centralizate la finele anului trecut au vizat activitatea din anul prcedent – 2018),  Curtea de Conturi a României a găsit nereguli flagrante la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Argeș.

Citiți și: Pitești. Angajată DGASPC, anchetată de Poliție și trimisă în judecată

Înregistrări fictive de terenuri și clădiri

Raportul arată că au fost înregistrate eronat în contabilitate și raportate prin Bilanțul încheiat la 31.12.2018 active fixe în valoare totală de 59.712.107 lei, reprezentând terenuri și clădiri aflate în domeniul public al județului Argeș, primite în administrare de DGASPC Argeș, contrar prevederilor legale potrivit cărora bunurile din domeniul public primite în administrare se înregistrează în evidența extracontabilă a entității, respectiv în contul 803 – „Active fixe și obiecte de inventar primite în folosință”.

Citiți și: Argeș. Acuzații extrem de grave! DGASPC: „Amenințări, presiuni, șantaj!” „Ne va distruge!”

Curtea de Conturi a mai stabilit că nu a fost efectuată analiza soldului contului 105 – „Rezerve din reevaluarea construcțiilor“ în vederea menținerii în structura acestuia a informațiilor strict reglementate, astfel că datele raportate prin postul bilanțier corespondent sunt mai mari decât conținutul economic real cu 39.353 de lei.

Jonglerii cu amortizări

Același raport arată că a fost calculată, înregistrată în mod eronat în evidența contabilă a entității și raportată prin situațiile financiare amortizarea aferentă unor construcții și instalații, în valoare de 236.698 de lei, fapt care a condus la întocmirea unor situații financiare neconforme cu reglementările contabile aplicabile instituțiilor publice, fiind constatată o diferență în plus de 14.432 de lei față de nivelul reglementat.

Mai mult, în document se arată că a fost menținută nejustificat, în contul de disponibil 562 – „Rezultatul execuției bugetare din anii precedenți”, și raportată prin situațiile financiare întocmite la 31.12.2018 suma de 153.873 de lei reprezentând contribuția lunară de întreținere datorată de adulții cu handicap asistați în centrele rezidențiale publice pentru persoane adulte cu handicap sau de susținătorii acestora, preluată din soldul anului precedent.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90