pizzeria sapori  930 122

basescu

TARGUL_CARNEXPO_DANIEL_CONSTANTIN_1

DANIEL CONSTANTIN ÎL PUNE LA PUNCT PE BĂSESCU

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se declară surprins că preşedintele Traian Băsescu cere abia acum unele modificări la legea de vânzare a terenurilor agricole către persoanele fizice, în condițiile în care ea a fost pusă în dezbatere publică în luna septembrie.

Citiți și: Cum a salvat argeșeanul Daniel Constantin o organizație în picaj liber: scor peste așteptări la alegeri

„A avut acces la proiectul de lege, dar unele observaţii le face abia acum”

„Legea a fost în dezbatere publică încă din 3 septembrie 2013. Am primit observaţii scrise de la consilierul prezidenţial, deci preşedintele şi consilierii săi au avut acces la acest proiect de lege, dar unele observaţii văd că le face abia acum”, spune ministrul, citat de Mediafax. În opinia sa, legea trebuia promulgată chiar dacă avea unele „imperfecţiuni”, cauzate atât de faptul că a trebuit să fie făcută urgent, cât şi de unele modificări aduse în Parlament. Daniel Constantin adaugă, însă, că în pofida acestor mici probleme actul normativ favoriza cetăţenii români, fermierii, comunitatea locală. „După ce legea era promulgată, puteam modifica rapid micile imperfecţiuni”, explică ministrul Agriculturii.

Citiți și: FĂ-MĂ MÂNDRU, PREȘEDINTELE MEU!

„Cere o chestiune imposibilă din punct de vedere legislativ”

El consideră că Guvernul a făcut şi va face tot ce se poate ca prin această lege să fie protejat interesul naţional, dar arată că este imposibil ca pentru cetăţenii europeni să fie aplicată o măsură similară cu cea pe care statele acestora le-o aplică cetăţenilor români. „În acest sens Ministerul Agriculturii a venit cu actul normativ prin care le dăm posibilitatea românilor, celor din comunităţile locale, să aibă drept de preempţiune la terenul dat spre vânzare. Însă preşedintele introduce azi o nouă teză prin care ar trebui să spunem în lege o chestiune imposibilă din punct de vedere legislativ! Asta ar însemna să transpunem în legislaţia românească procedurile celorlalte 27 de state ale UE”, precizează Constantin.

„Cred că este primul vinovat că s-a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014”

În ceea ce priveşte obiecţiile referitoare la Administraţia Domeniilor Statului (ADS), ministrul Agriculturii admite că acestea sunt de luat în calcul şi afirmă că este dispus să le modifice, chiar dacă Ministerul Justiţiei nu a avut obiecţii de legalitate atunci când a emis un aviz. „Nu e niciun fel de problemă, vom modifica! O să fie o direcţie în minister care se va ocupa de reglementarea pieţei funciare, iar ADS doar va cumpăra terenuri, nu şi va vinde în cazul în care exercită dreptul de preempţiune. Ministerul Justiţiei nu a făcut observaţii pe această temă, dar o să modificăm şi, pentru a fi foarte clari şi foarte corecţi, vor exista două instituţii”, declară ministrul. Daniel Constantin subliniază că preşedintele Băsescu este cel care a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, reprezentând documentul prin care România şi-a asumat inclusiv liberalizarea pieţei funciare: „Preşedintele cred că este primul vinovat că s-a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014, pentru că dânsul a semnat Tratatul de aderare, în 2005”, a conchis ministrul de resort.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut recent Parlamentului reexaminarea legii care reglementează cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni.

 

Eurial 555 x222
HerasMed (570 x 90 px)