Donaris 930 x 122

ion panait

ION PANAIT: ”PRO ROMÂNIA, SINGURUL PARTID CARE-I MAI SUSȚINE PE MILITARI”

Ion Panait: ”PRO România, singurul partid care-i mai susține pe militari”.

Citiți și: Victor Ponta cap de lista la Pro România pentru Parlamentul European

”Prin vocea președintelui său, Victor Ponta, partidul PRO România a stabilit 8 priorități imediate care constituie și condiții pentru orice fel de parteneriat în perioada următoare. Una dintre aceste condiții o constituie aplicarea integrală a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Apreciată ca unul dintre cele mai importante acte normative emise de Guvernul Ponta, legea stabilea principii clare și logice referitoare la dreptul la pensii și asigurări sociale pentru militari, polițiști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare (în continuare îi vom numi militari) și venea ca o reparație a mai multor încercări de recalculare a acestor pensii, știut fiind faptul că pensionarii militari aflați în evidențe aveau pensii neactualizate sau diferite în funcție de legea în baza căreia s-au pensionat.

Citiți și: Argeș: Acuzațiile grave continuă: „În câțiva ani de zile vor fi numai gropi”

Legea elaborată în iulie 2015 trebuia să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2016. A urmat, însă, demisia cabinetului Ponta și „tehnocrații” conduși de Dacian Cioloș s-au grăbit să modifice legea prin Ordonanța de Urgență nr. 57 din 9 decembrie 2015, care a schimbat mai multe articole, în special pe cele care prevedeau baza de calcul a pensiei militarilor și algoritmul de calcul al acesteia impunând anumite limite și  restricții chiar și în cazul pensiilor de invaliditate sau de urmaș, toate în defavoarea militarilor sau urmașilor acestora”, potrivit unui comunicat de presă al partidul PRO România.

”În loc să elimine așa-zisele “prevederi arbitrare în interpretare care pot determina diferențieri de tratament aplicabil pensionarilor militari…”, ordonanța a creat discriminări în modul de calcul și numeroase nemulțumiri în rândul pensionarilor și al militarilor în activitate și a crescut riscul apariției unui nou val de litigii de anvergura celor din anii 2010-2012 și de care voiau să se ferească guvernanții în motivația ridicolă a emiterii actului normativ”, punctează colonelul (r) Ion Panait, reprezentant PRO România Argeș.

”Legea a funcționat un an și jumătate chiar dacă nu mai corespundea în totalitate scopului pentru care a fost emisă de Guvernul Ponta, conducând la un val masiv de pensionări motivat de exprimările tot mai vocale ale guvernanților PSD-ALDE, care cereau noi modificării ale legii, lucru care s-a și întâmplat; bineînțeles că totul a fost în defavoarea militarilor.

Modificările au venit odată cu legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care unele drepturi specifice nu se mai luau în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.

A urmat Ordonanța de Urgență nr. 59 din 4 august 2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, care, motivând cu prevederile programului de guvernare 2017 – 2020 referitoare la necesitatea asigurării și respectării principiului echității pentru pensionari, a plafonat pensia netă la nivelul maxim al mediei soldelor lunare nete corespunzătoare soldelor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.

“Renumita” Ordonanță de Urgență 114 din 28 decembrie 2018 și Legea nr. 23 din 9 ianuarie 2019 au adus de asemenea completări și modificări esențiale.

Mai mult decât atât, același Guvern PSD-ALDE intenționează să elimine prevederea de actualizare a pensiilor odată cu creșterea soldelor salariaților ministerelor respective, destabilizând resursa cea mai importantă a armatei – cea umană, generând riscuri și vulnerabilități în cadrul sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională”, avertizează colonelul (r) Ion Panait.

”PRO România, partid condus de Victor Ponta, cunoaște realitatea din acest sistem, a demonstrat-o prin ceea ce a realizat pe timpul guvernării dintre 2012 și 2015, inclusiv prin Legea 223, pe care o vrea aplicată în integralitate pentru că respectă Armata Română și crede că aceasta merită să fie tratată corect”, încheie Ion Panait, membru în conducerea PRO România Argeș.

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90