Donaris 930 x 122

nelu tătaru

TĂTARU ȘI ARAFAT, MESAJ FERM PENTRU ROMÂNII CARE CONTESTĂ TERMOSCANAREA

După cum se știe, potrivit unei decizii luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență pe fondul pandemiei de coronavirus, odată cu intrarea în starea de alertă “operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul care implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor” trebuie “să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,30C”.

Citiți și: Raed Arafat, spionat. S-a găsit un microfon ascuns în biroul său

Este o decizie pe care unii o contestă, invocând, printre altele, că doar personalul specializat ar trebui să utilizeze termoscannerele, iar nu paznicii de la centrele comerciale și că termoscanarea poate fi făcută legal doar cu consimțământul persoanelor.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, desființează “teoria” lansată pe rețelele de socializare.

Citiți și: Arafat, despre ridicarea restricțiilor în România

„Acel termometru digital e un termometru pe care îl putem folosi și noi acasă, să o luăm ca pe o manevră pe care am face-o și noi acasă. Este chiar indicat ca și noi, acasă, din când în când, să ne luăm temperatura. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea, nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să-l poată folosi.

Noi le-am recomandat tuturor agenților economici să aibă un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare.

Și pentru cel care contestă măsura – nu știu când își mai ia el temperatura. Dacă merg la o ședință de guvern, când intru, mă duc eu, dacă cel de la intrare nu e atent, să-mi ia temperatura. Este și o verificare a mea și trebuie să o perceapă fiecare la fel”, afirmă ministrul Sănătății, potrivit digi24.ro.

La rândul său, Raed Arafat precizează: „Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță, nu te atinge, nu face nimic, doar că-ți ia temperatura.

Dacă se afișează o temperatură de peste 37,3, da, nu ți se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu știi dacă ești bolnav, nu știi acest lucru sau, în cunoștință de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora. Această măsură este una foarte normală.

(…) Eu când mă duc la minister dimineață sau când mă duc la Ciolpani la Centrul de Comandă, pompierul la poartă nu-mi deschide mie bariera până nu îmi ia temperatura”, spune șeful DSU, conform sursei citate.

Eurial 555 x222
570 X 90 CAPRA 3