Donaris 930 x 122

armata

ARMATA, OBLIGATORIE? UN GENERAL FACE LUMINĂ

Armata, obligatorie? Un general face lumină. Pentru a clarifica subiectul (care a revenit în actualitate în ultima vreme), generalul locotentent în rezervă Virgil Bălăceanu a precizat la Radio România Actualităţi, la emisiunea Vocea Armatei, că stagiul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus doar dacă ar exista una dintre următoarele 3 situaţii: România să se afle sub stare de asediu, să fie declarată mobilizare sau să fie instituită stare de război.

Citiți și: Armata face recrutări!

”Doar în 3 stări poate fi reluat stagiul militar obligatoriu: asediu, mobilizare sau război. Noi avem în acest moment o situaţie de pace. Aceasta nu înseamnă că nu asistăm la o degradare a situaţiei de securitate regională. Deteriorarea nu a ajuns, însă, să impună una dintre cele 3 stări, dar pune problema unei forţe naţionale de rezervă pe un alt plan, al voluntariatului.”, a spus generalul locotenent Virgil Bălăceanu.

Generalul a anunțat că există intenţia creării unei Gărzi Naţionale pe bază de voluntariat. Forţele armate ale României ar urma să includă atât Armata actuală (formată din profesionişti – voluntari full-time) și forţele naţionale de rezervă, cât şi o Gardă Naţională pe bază de voluntariat.

Citiți și: Caz șocant! Găsit mort într-o unitate militară

”Aşa cum astăzi se oferă locuri de muncă full-time pentru soldaţi profesioniști, vom organiza o gardă naţională pe bază de voluntariat, cu contracte part-time. Contractele vor fi semnate de tinerii care vor decide să intre în această structură, pe de-o parte, şi de cealaltă parte de Ministerul Apărării şi de alte structure de securitate.”, a explicat generalul locotenent în rezervă.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, Armata intenționează să acorde drepturi de voluntari altor structuri: aşa numitele structuri ”pro-militare”: ”Sunt oameni pasionaţi de air-soft, de paintball, de tir, asociaţii de radio amatori sau de alergări pe piste cu obstacole. Suntem interesaţi să îi selectăm pentru a deveni voluntari. Avem în vedere un pachet legislativ pentru apărarea teritorială integrată. Este nevoie de un sistem integrat al apărării teritoriale, în care să fie valorificate şi integrate şi asociaţiile pro-militare”. (Sursa: zf.ro, titlul și editarea: ePitești.ro)

Virgil Bălăceanu este fost şef al Statului Major al Brigăzii 282 Mecanizată Focşani și fost comandant al Brigăzii 34 Mecanizată Teritorială „Vasile Lupu” din Mihail Kogălniceanu şi al Brigăzii 2 Infanterie uşoară „Rovine” din Craiova, incubatorul „Scorpionilor Roşii” din Afganistan. A absolvit Colegiul de Război al Armatei SUA din Carlisle (Pennsylvania) și a reprezentat România în Comandamentul NATO de la Bruxelles. Între 2007 și 2009 a fost comandantul Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei (SEEBRIG).

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3