pizzeria sapori  930 122

coronavirus

GESTUL MEDICULUI FELIX SÂRBOIU DUPĂ CE S-A VINDECAT DE COVID-19

După ce a trecut prin cumplita experiență COVID-19 (și nu vorbim doar de boala în sine care l-a afectat fizic, ci și de controversele apărute în spaţiul public în urma pozitivării sale cu noul coronavirus), dr. Felix Sârboiu, șeful compartimentului Chirurgie Cardio-Vasculară din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești, a făcut un gest lăudabil: a devenit donator de plasmă (recoltată din sânge).

Citiți și: Exclusiv! Cine era omul care s-a aruncat de la etajul 10 și de ce a făcut gestul șocant

„Atât colegele mele cât și eu, primul lucru pe care l-am făcut după externare, a fost să mergem la Centrul Județean de Hematologie, să donăm sânge, pentru pacienții în stare gravă, pentru a ne utiliza anticorpii generați în cadrul vindecării noastre, pentru tratamentul celorlalți pacienți.

A durat mai mult până mi-au ieșit testele care să îmi permită să donez (…). Se pare însă că nu au fost găsite probleme și am fost acceptat ca donator și eu până la urmă”, a mărturisit, contactat de ePitesti.ro, dr. Felix Sârboiu.

Citiți și: Revine coșmarul COVID

Dr. Felix Sârboiu a revenit la muncă, în Compartimentul de Chirurgie Cardio-Vasculară pe care îl conduce, în data de 18 mai, după ce, potrivit conducerii CJ Argeș, luase decizia de a pleca din județul Argeș și, implicit, de a renunța la activitatea desfășurată în cadrul Spitalului Județean.

„Având în vedere performanțele medicului Felix Sârboiu de-a lungul timpului, precum și necesitatea de a oferi la nivel regional servicii medicale într-o specialitate de nișă, chirurgie cardio-vasculară, în urma discuției, președintele Dan Manu l-a determinat să rămână la Spitalul Județean de Urgență Pitești, să continue activitatea și să dezvolte serviciile medicale alături de întreaga echipă a Secției de Chirurgie Cardio-Vasculară”, informa, atunci, Consiliul Județean Argeș printr-un comunicat de presă.

Amintim că la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piteşti funcționează un echipament de plasmafereză, folosit la colectarea de plasmă umană cu scopul de a se asigura accesul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună colectată de la convalescenţi.

Principiul de funcționare al unui astfel de tratament pleacă de la concentraţia de anticorpi (anti SARS-CoV-2) care rămâne crescută o perioadă limitată de timp, de circa două luni, la persoanele care s-au vindecat de COVID-19. Aceste persoane pot să doneze plasmă hiperimună în interval de o lună de zile de trei ori. În schimb, donarea de sânge din care se recoltează plasmă ulterior, se poate face doar o dată la două luni de zile.

HerasMed (555 x 222 px)
New Profesional Consult 570×90