Donaris 930 x 122

coronavirus

GESTUL MEDICULUI FELIX SÂRBOIU DUPĂ CE S-A VINDECAT DE COVID-19

După ce a trecut prin cumplita experiență COVID-19 (și nu vorbim doar de boala în sine care l-a afectat fizic, ci și de controversele apărute în spaţiul public în urma pozitivării sale cu noul coronavirus), dr. Felix Sârboiu, șeful compartimentului Chirurgie Cardio-Vasculară din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești, a făcut un gest lăudabil: a devenit donator de plasmă (recoltată din sânge).

Citiți și: Exclusiv! Cine era omul care s-a aruncat de la etajul 10 și de ce a făcut gestul șocant

„Atât colegele mele cât și eu, primul lucru pe care l-am făcut după externare, a fost să mergem la Centrul Județean de Hematologie, să donăm sânge, pentru pacienții în stare gravă, pentru a ne utiliza anticorpii generați în cadrul vindecării noastre, pentru tratamentul celorlalți pacienți.

A durat mai mult până mi-au ieșit testele care să îmi permită să donez (…). Se pare însă că nu au fost găsite probleme și am fost acceptat ca donator și eu până la urmă”, a mărturisit, contactat de ePitesti.ro, dr. Felix Sârboiu.

Citiți și: Revine coșmarul COVID

Dr. Felix Sârboiu a revenit la muncă, în Compartimentul de Chirurgie Cardio-Vasculară pe care îl conduce, în data de 18 mai, după ce, potrivit conducerii CJ Argeș, luase decizia de a pleca din județul Argeș și, implicit, de a renunța la activitatea desfășurată în cadrul Spitalului Județean.

„Având în vedere performanțele medicului Felix Sârboiu de-a lungul timpului, precum și necesitatea de a oferi la nivel regional servicii medicale într-o specialitate de nișă, chirurgie cardio-vasculară, în urma discuției, președintele Dan Manu l-a determinat să rămână la Spitalul Județean de Urgență Pitești, să continue activitatea și să dezvolte serviciile medicale alături de întreaga echipă a Secției de Chirurgie Cardio-Vasculară”, informa, atunci, Consiliul Județean Argeș printr-un comunicat de presă.

Amintim că la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piteşti funcționează un echipament de plasmafereză, folosit la colectarea de plasmă umană cu scopul de a se asigura accesul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună colectată de la convalescenţi.

Principiul de funcționare al unui astfel de tratament pleacă de la concentraţia de anticorpi (anti SARS-CoV-2) care rămâne crescută o perioadă limitată de timp, de circa două luni, la persoanele care s-au vindecat de COVID-19. Aceste persoane pot să doneze plasmă hiperimună în interval de o lună de zile de trei ori. În schimb, donarea de sânge din care se recoltează plasmă ulterior, se poate face doar o dată la două luni de zile.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90