New Profesional Consult 930 x 122

maria cristina letu

În ce condiții poate să fie adoptată o persoană majoră?

În ce condiții poate să fie adoptată o persoană majoră ?

Citiți și: Tichete pentru lucrătorii casnici

Persoanele majore pot fi adoptate de o persoană singură (necăsătorită), de o familie adoptatoare sau de soțul părintelui firesc sau adoptiv al adoptatului, dacă au fost crescute în timpul minorităţii de către cei care doresc să adopte.

Asadar, adopția persoanei care a împlinit vârsta de 18 ani sau care a dobândit capacitatea deplină de exercițiu anterior vârstei majoratului se află sub condiția restrictivă a creșterii în timpul minorității de către persoana sau familia care dorește sa adopte.

Citiți și: Condiții de ieșire din țară în zona Schengen

Creșterea în timpul minorității înseamnă mai mult decât acordarea sau asigurarea întreținerii copilului, implicând de asemenea existența unor legături afective între adoptat și adoptator de natura acelora dintre copil și părinții săi firești.

Situații în care nu se poate adopta

Nu poate adopta persoana care a fost condamnată definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de pornografie infantilă şi infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori, persoana ori familia al cărei copil beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care este decăzută din drepturile părinteşti si nici persoana al cărei soț este bolnav psihic, are handicap mintal sau se regăsește într-una dintre situațiile enumerate anterior.

În cazul adopţiei majorului este necesar a fi acordat consimţământul adoptatorului sau familiei adoptatoare, precum şi cel al adoptatului, exclusiv în fața instanței de judecată odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei,nu însă și al părinților firești.

În procedura adopției majorului nu este necesară parcurgerea procedurii în fața direcției de asistență socială și protecția copilului pentru obținerea atestatului de persoană, familia aptă să adopte sau de către soțul părintelui firesc sau adoptiv al adoptatului, parcurgerea planului individual de protecție sau a procedurii încredințării în vederea adopției.

Excluderea acestor etape face posibilă derularea cu celeritate a procedurii în fața instanței de judecată și soluționarea în termen scurt a cererii care poate fi introdusă direct de către adoptator, de familia adoptatoare, de soţul părintelui firesc sau adoptiv la tribunalul în a cărui rază teritorială se află domiciliul adoptatului.

În vederea dovedirii existenței relațiilor foarte strânse între copilul major și persoana sau familia adoptatoare, a implicării active a viitorului/viitorilor părinți adoptivi în creșterea și educarea copilului adoptat pot fi depuse înscrisuri doveditoare, fiind admisibilă și necesară proba testimonială (cu martori).

 

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3