Donaris 930 x 122

prelungire contracte

VIDEO: STAȚIILE PUBLITRANS RĂMÂN LA FEL DE SOIOASE. „NU SUNTEM ÎN GRAFIC CU PROIECTUL”

UPDATE 12 oct. 2020: Să ne calmăm, să nu ne mai iluzionăm, că stații civilizate nu vom avea prea curând! A spus-o azi, clar, dar cu alte cuvinte, primarul încă în funcție, Cornel Ionică, la votarea unei noi prelungiri a contractelor de asociere și a unor contracte de închiriere a terenurilor aparținând domeniului public al municipiului Pitești, ocupat de construcții provizorii, situate în stațiile de transport public local de călători.

Citiți și: Stațiile de autobuz Publitrans încep să prindă „viață”

Mai exact o altă însăilare a închirierilor spațiilor din stațiile Publitrans, condamnate la jeg până la materializarea, departe de realitate, a proiectului de modernizare doar semnat, nu și demarat.

O tergiversare a problemei pe care Cornel Ionică se angaja, în 2017, s-o rezolve cu o modernizare a infrastructurii serviciului de transport public local de călători și creșterea atractivității transportului nemotorizat, chestiunea SF care ar urma să cizeleze stațiile în care se face comerț cu de toate – de la săpun și lenjerie intimă, până la pâine și țigări, tapetate cu afișe, soioase și duhnind a urină, proiect anunțat de acum mai bine de trei ani, al cărui contract de finanțare a fost semnat de Primăria Pitești și ADR Sud Muntenia abia în luna aprilie a acestui an. 

Citiți și: Pitești. Anunț colosal despre noile stații de autobuz. Când vor fi gata

„Din păcate, nu suntem în grafic cu proiectul deja asumat. Trebuie, din păcate, să mai prelungim (…) Nu știm pentru cât”, a spus Cornel Ionică. 

Proiectul de prelungire a contractelor amintite a fost adoptat în forma propusă, deși au fost voci care au spus că măcar dacă tot nu se întâmplă anunțata modernizare, piteștenii ar merita, în cele câteva zeci de stații fără acoperiș, măcar niște paravane  care să-i apere de intemperii. (VIDEO  de la min. 20.00)

ȘTIREA INIȚIALĂ (7 octombrie 2020):

Pomisiuni versus realitate

În ianuarie 2017, municipalitatea promitea marea modernizarea a stațiilor Publitrans. Primarul preciza atunci că, potrivit unui studiu de fezabilitate comandat de Primărie, vor fi modernizate 99 de staţii, situate în întreg municipiul pe o lungime de aproape 47 de kilometri (amănunte, AICI), exemplificând chiar și cum vor arăta viitoarele stații:

 

 

Dotarea fiecărei stații cu câte două panouri laterale electronice pentru informarea călătorilor (cu informații despre traseu și timpul de aşteptare și cu hărţi); dotarea cu câte un panou digital interactiv pentru afişarea, la cerere, a unor informaţii precum preţul biletelor şi abonamentelor de transport; montarea de benzi tactile pentru persoanele cu dizabilităţi; amenajarea a 20 de puncte de vânzare a biletelor şi abonamentelor de călătorie; amenajarea de grupuri sanitare în staţiile de călători de la capetele de linie și montarea de camere video de supraveghere în fiecare staţie erau dezideratele care-i făceau pe piteșteni să viseze la civilizație (VIDEO).

 

 

Pe marginea proiectului care prevedea înlocuirea barăcilor murdare cu amenajările moderne din posterele Primăriei s-a bătut constant monedă. În luna mai 2017  era avansat un termen limită până la care vor mai fi prelungite contractele cu proprietarii de spații comerciale din stațiile Publitrans.

Nu mai târziu de data de 30.04.2018″

Consilierii locali decideau „prelungirea contractelor până la data începerii proiectului de reabilitare şi modernizare a staţiilor de aşteptare călători, dar nu mai târziu de data de 30.04.2018″.  Autoritatea publică locală spunea atunci că este ultimul termen, la expirarea căruia spațiile comerciale din stații urmând să fie desființate (amănunte AICI).

ePitești relata, tot atunci, despre starea jalnică a stațiilor de autobuz (VIDEO – INTERESE ȘI MIZERIE ÎN STAȚIILE PUBLITRANS).

Vădit deranjat de situația prezentată de ePitești.ro, primarul Cornel Ionică a reacționat imediat:

„Depunem toate eforturile pentru a remedia această situație, în sensul că am demarat procedurile în vederea accesării de fonduri europene, în valoare de 37,75 de milioane de euro, sumă care îi este alocată municipiului Pitești prin Programul Operațional Regional. În cadrul acestui proiect vor fi amenajate și 100 de stații de așteptare călători pentru transportul urban în zona municipiului Pitești. Acestea vor fi dotate cu panouri electronice, panouri digitale interactive și benzi tactile pentru persoanele cu dizabilităţi.. Că lucrurile se mișcă lent este o constatare reală, dar trebuie parcursă întreaga procedură de implementare a proiectelor finanțate cu fonduri europene. Intențiile noastre sunt foarte serioase și ferme pentru rezolvarea celor semnalate de dumneavoastră.”,  spunea, atunci, primarul Piteștiului (întreaga știre, AICI).

A urmat o întreagă sagă a tărăgănărilor, astfel încât, pe parcursul a 3 ani și 9 luni, contractele de închiriere a actualelor spații din stațiile de autobuz au tot fost prelungite.

ePitești.ro a urmărit și semnalat constant promisiunile și tergiversările pe această temă:

BÂLCIUL DIN STAŢIILE DE AUTOBUZ CONTINUĂ

SCHIMBARE MAJORĂ ÎN STAȚIILE PUBLITRANS

(VIDEO) PRIMĂRIA ZERO! MISIUNE IMPOSIBILĂ ÎN STAȚIILE PUBLITRANS

STAȚII DE MILIOANE ÎN PITEȘTI

SCHIMBĂRI CAPITALE ÎN AUTOBUZE ȘI STAȚII

VIDEO) DECIZIE PENTRU STAȚIILE PUBLITRANS. HAOS: PRIMARUL, CONTRAZIS DE… PRIMĂRIE

TERMEN PRELUNGIT PENTRU MAGAZINELE DIN STAȚIILE PUBLITRANS

PRELUNGIRE DE TERMEN PENTRU MAGAZINELE DIN STAȚIILE PUBLITRANS

UN NOU TERMEN PENTRU MAGAZINELE DIN STAȚIILE PUBLITRANS

VIDEO: JEGUL DIN STAȚIILE PUBLITRANAS, CONSERVAT PE TERMEN LUNG

Condamnați să mai așteptăm cel puțin 3 ani

Mult promisul proiect finanțat cu bani europeni în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, a cărui valoare totală se ridică la 57.753.740,13 lei (contribuția municipiului Pitești fiind de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile) și al cărui contract a fost semnat abia în primăvara acestui an, are, teoretic, termen de finalizare data de 30 aprilie 2023.

Practic, cum lucrările n-au început, speranțele materializării lui în primăvara anului 2023 par deșarte. 

Chiar primarul Piteștiului, Cornel Ionică, recunoștea, în iulie 2020, că nu poate avansa nici măcar o dată aproximativă la care vom scăpa de barăcile dezolante din aceste stații cu miros de dejecții (VIDEO).

 

 

Și tot în vara acestui an, contractele de închiriere către comercianți a spațiilor din stațiile de autobuz ale societății Publitrans Pitești au fost  prelungite până pe 31 octombrie 2020 (multe au contracte de închiriere extrem de avantajoase, semnate acum 15 ani, plătind lunar, în funcție de amplasament, între 4,26 și 6 euro, inclusiv TVA).

Ședința de săptămâna viitoare, un deja-vu

Dacă proiectul inițiat de primar și introdus pe ordinea de zi a CL Pitești din 12 octombrie va fi adoptat (iar șansele sunt de 99,9% să se întâmple asta) cei care și-au încropit business-uri în respectivele spații nu vor mai fi deranjați  până la sfârșitul anului. Apoi, desigur, pe schema deja omologată, ne așteptăm la o nouă prelungire a contractelor de închiriere (asta dacă primarul ales, Cristian Gentea, nu ne va uimi cu-n picior în pragul acestor maghernițe).

Ne întrebăm – retoric, evident – dacă într-adevăr a existat un interes pentru o schimbare în aceste stații și, mai ales, cui aduce avantaje această perpetuă amânare.

 

555×222  MAIA

Comentarii

3 comentarii

  • Vîrșescu Ionuț spune:

    Specific primarilor PSD. Buni doar la promisiuni. Nu ne învățăm minte niciodată. Păcat !

  • Mihai spune:

    Vin ai nostrii, pleacă ai nostrii și în statii stăm ca prostii !

  • Ion spune:

    Se politizeaza inutil..primarii su..nt gospodari mai mult sau mai putin functie de calitățile lor individuale si nu functie de partidul ce ii susține.. e adevarat oameni calificați se află la psd..dovada ca alte partide nu au oameni competenti este faptul ca pnl a luat peste 160 de oameni de la psd …

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3