EcoMoto 930×122

covid-19

Covid-19 se întoarce! Vine valul 6

Declarațiile momentului cu privire la pandemia de COVID-19.

Citiți și: Exclusiv! Cine era omul care s-a aruncat de la etajul 10 și de ce a făcut gestul șocant

Valul șase va lovi România în toamnă, atrage atenţia medicul Octavian Jurma.

Specialistul declară, de asemenea, că pandemia nu s-a terminat, iar următorul val este deja o certitudine.

Citiți și: Revine coșmarul COVID

„Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă şi va debuta probabil la finalul lunii august. Din păcate, singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi şi produce noi tulpini într-un ritm ameţitor”, este de părere medicul Octavian Jurma.

Totodată, acesta îndeamnă oamenii să se protejeze: măşti la interior, screening epidemiologic la intrarea în ţară şi doza booster.

DE LA ÎNCETAREA STĂRII DE ALERTĂ ÎN ROMÂNIA, AU APĂRUT ZECI DE NOI VARIANTE ALE VIRUSULUI

„De la 8 martie 2022 până acum, pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (viruşii) dintre care 3 au acum popriile clade (ramuri).

22A – corespunde BA.4 (Pango)

22B – corespunde BA.5 (Pango) şi

22C – corespunde BA.2.12.1 (Pango)

BA.2 este acum peste 95% dominată în România (graficul de jos arată evoluţia procentuală a variantelor din valurile 4 şi 5).

BA.2 este cel mai mare pericol pe care îl avem în faţă şi a ajuns să aibă peste 40 de versiuni în circulaţie, multe cu sub-versiuni (da, avem nu numai BA.2.40, dar şi BA.2.40.1).

Dintre acestea, cea mai ameninţătoare este BA.2.12.1 (BA.2 + mutaţia Spike L452Q), care are avantaj de peste 50% faţă de BA.2 şi devine rapid dominată în SUA.

BA.4 şi BA.5 sunt de asemenea mai infecţioase decât BA.2 şi produc un nou val în Africa de Sud.

Este o situaţie similară cu cea de anul trecut în care am asistat la o „diversificare” în primăvară cu apariţia variantelor Alpha, Gamma şi Beta pentru ca în final Delta şi Omicron să producă valurile de toamnă.

Diferenţa principală este că acum în loc de tulpini candidate avem ramuri întregi candidate la următorul val de toamnă”, scrie Octavian Jurma într-un mesaj postat joi, 12 mai, pe pagina sa de Facebook.

PANDEMIA NU S-A TERMINAT

„Ştim aşadar că:

1. Pandemia nu s-a terminat

2. Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă şi va debuta probabil la finalul lunii august

3. Nu ştim sigur ce variantă va provoca valul 6.

4. Ştim sigur că nu mai avem nici un mijloc de a limita impactul valului 6, pentru că pandemia s-a terminat pentru autorităţi şi nimic nu îi va convinge să nege negaţia”, mai afirmă Octavian Jurma în postarea sa.

SFATURI PENTRU ROMÂNI

„Ce poți face tu?

În primul rând, să eviți spitalizarea. E important să îți faci boosterul: șansa să nu te mai infectezi odată până la finalul anului este aproape zero și o să ai nevoie de cât mai multă protecție imunitară.

În al doilea rând, eviți infectarea. Păstrează masca FFP2 la interior în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun. O faci să îți protejezi familia, dar și că să protejezi familia altora. Dacă te întreabă lumea de ce porți masca, spune că nu vrei să îl infectezi și o să te lase în pace.

E necesară doza 4 (al doilea booster) acum? Doar dacă ai o recomandare medicală fermă. Al 2-lea booster oferă o perioadă limitată de protecție suplimentară și e de preferat să îl luați înainte de valul 6, probabil înainte de deschiderea școlilor, când începe de obicei valul epidemic în România”, îşi încheie Octavian Jurma cel mai recent mesaj cu privire la evoluţia pandemiei în ţara noastră.

Foto descriptiv: Spotmedia

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3