930 x122 grota rece

laurențiu rebega

EUROPARLAMENTARUL LAURENȚIU REBEGA: „EUROPA, ÎNCOTRO?”

Europarlamentarul Laurențiu Rebega: „Europa, încotro?”. Europarlamentarul român Laurențiu Rebega a publicat o analiză amănunțită referitoare la viitorul Uniunii Europene, intitulată ”Europa, încotro?”.

Citiți și: LAURENȚIU REBEGA ȘI VICTOR PONTA, EVENIMENT ÎN SUA

”Săptămâna viitoare, pe 13 septembrie 2017, în Strasbourg, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va ține un discurs despre „starea Uniunii”.

Spre deosebire de alte discursuri similare, cel de săptămâna viitoare va fi, foarte probabil, o piatră de hotar în construcția europeană.

Citiți și: PRO ROMÂNIA, REPREZENTARE LA NIVEL INTERNAȚIONAL. ÎN ȚARĂ, PSD SE ADUNĂ LA MITING

Să ne aducem aminte că în primăvară, ca un răspuns la Brexit, Comisia a lansat „Cartea Albă a viitorului Europei și calea de urmat”, un document care prezenta cinci posibile direcții de (re)construcție a Europei. Jean-Claude Juncker solicita atunci ca, pornind de la documentul în cauză și după o perioadă de reflecție, liderii politici ai Europei să decidă, democratic, drumul de urmat. Discursul de săptămâna viitoare va conține, foarte probabil, un „draft” al poziției Comisiei în această chestiune.

Între timp pe continent au avut loc evoluții importante. În alegerile naționale au câștigat, sistematic, partidele și candidații de centru-dreapta (și, cu siguranță, Angela Merkel va câștiga în Germania). Pe de altă parte, partidele de centru-stânga se află într-un reflux accentuat de popularitate.

Dacă în privința negocierilor pe Brexit, deci vizavi de un factor extern, europenii arată o remarcabilă solidaritate, în schimb, în probleme interne, cum ar fi cea a refugiaților, divergențele sunt mari și zgomotoase. Tot mai mulți lideri, analiști, dar și cetățeni simpli își pun problema dacă integrarea și solidaritatea formează un tot unitar și rigid sau dacă sunt elemente relativ autonome și flexibile. În aceste condiții, noi, toți cei care, într-o formă sau alta, suntem implicați în interfețele politice internaționale ale țării, trebuie să ne precizăm clar pozițiile și direcțiile de acțiune.

Militez pentru o Europă unită și integrată echitabil. Militez pentru o Românie europeană. În fine, în acest moment, optez pentru o reformă profundă a Uniunii, pe linia singurului scenariu rațional dintre cele cinci ale Cărții Albe: „cei care doresc mai mult realizează mai mult”.

Este un scenariu rațional în primul rând pentru că el ilustrează o stare de fapt: Uniunea Europeană de azi funcționează asimetric, cu țări puternice și țări slabe. Mai grav, structura foarte centralizată și birocratică a Uniunii impune tuturor statelor membre unul și același model de dezvoltare, aspect care, în mod evident, avantajează statele puternice.

În viziunea mea, recunoașterea și asumarea unei Europe „cu mai multe viteze” înseamnă o ieșire din ipocrizie și o renegociere a cedărilor de suveranitate. Să nu uităm că, de la un punct, cedarea de suveranitate înseamnă și lepădarea de responsabilitate! Într-o Uniune Europeană mai echitabilă, statele membre vor putea să-și configureze modele sau structuri de dezvoltare mai adecvate propriilor condiții economice, sociale și culturale. În același timp, politicile de integrare, în afară că ar stimula competiția, ar însemna și preluarea unui concept pe care multinaționalele îl aplică de mult: „think globally, act locally”.

Să construim coeziunea Uniunii nu prin uniformizare, ci prin împletirea unor trăsături și calități distincte! Da, visez o Românie prosperă într-o Europă unită! Îmi păstrez, însă, dreptul și onoarea de a fi critic! A fi critic nu înseamnă a fi antieuropean. A critica înseamnă a privi cu luciditate lipsurile, defectele și obstacolele. Înseamnă a ști că lumea nu s-a construit într-o zi și că, vorba poetului, ce e val, ca valul trece! Pentru Europa nu există o cale de întoarcere către secolul XX.

Poate că nu știm ce ne rezervă viitorul, dar știm foarte bine cum a fost trecutul. Iar trecutul european al războaielor fratricide nu este o opțiune! Ne putem întreba: Europa, încotro? Dar nu există un drum prestabilit! Drumul îl trasăm noi singuri, cu fiecare pas pe care îl facem înainte. Drumul depinde de hotărârile pe care le luăm în fiecare moment. Putem merge spre o societate individualistă, hedonistă și iresponsabilă, în care deciziile sunt luate, hipercentralizat, doar de un grup de inițiați, sau putem merge către o societate realmente democratică, care să se dezvolte natural din identitățile culturale europene.”, spune europarlamentar Laurențiu Rebega.

Parlamentul European nu este responsabil pentru conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90