HerasMed (930 x 122 px)

laurențiu rebega

LAURENȚIU REBEGA, ÎNGRIJORAT DE MIGRAȚIA PE MAREA NEAGRĂ

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a criticat Comisia Europeană pe tema prevenirii și combaterii traficului ilegal de persoane pe Marea Neagră.

Citiți și: LAURENȚIU REBEGA ȘI VICTOR PONTA, EVENIMENT ÎN SUA

Rebega anunță că a adresat o întrebare oficială Comisiei pe această temă, dar că instituția, ”în dulcele-i stil caracteristic, a oferit un răspuns pe cât de seducător, pe atât de vag și lipsit de concret.

Mai întâi, Comisia recunoaște că are „cunoștință de faptul că, în cursul verii, un număr de migranți au traversat ilegal Marea Neagră și monitorizează îndeaproape evoluția situației, în strânsă cooperare cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (EBCGA) și cu Europol. Cu toate acestea, sosirile din Turcia în România prin traversarea Mării Negre care s-au înregistrat în timpul verii par să fi încetat în prezent.”

Citiți și: PRO ROMÂNIA, REPREZENTARE LA NIVEL INTERNAȚIONAL. ÎN ȚARĂ, PSD SE ADUNĂ LA MITING

Dar, spune europarlamentarul, ”la noi anul are patru anotimpuri, iar după vară vin toamna și iarna! Poate că migranților nu le mai arde de plimbare când peste ei plouă, ninge și suflă cu ger… Zic poate, cum și voi ne spuneți că sosirile „par” să fi încetat… Nu sunteți chiar siguri? E, mai degrabă, așa, ca-n poezia lui Eminescu, „La steaua”: „Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem și nu e”.

Așa s-o vedea de acolo, de la Bruxelles… În schimb, pe 20 septembrie 2017, într-o declarație făcută de Frontex, agenția a menționat că din ce în ce mai mulți migranți încearcă să între ilegal pe teritoriul Uniunii Europene prin sectorul român și bulgar al Mării Negre. Agenția a raportat că în cursul anului 2017 au fost identificați 572 de migranți în timp ce încercau să traverseze ilegal Marea Neagră, iar acest număr este cu mult mai mare decât în cei doi ani anteriori (68 în 2015 și 1 în 2016).”, mai arată europarlamentarul.

Pe de altă parte, adaugă Laurențiu Rebega, în răspunsul Comisiei Europene, primit la începutul lui ianuarie 2018, se precizează că „responsabilitatea principală pentru gestionarea frontierei externe îi revine statului membru în cauză”. În acest caz, Bulgariei și României. E un fel de strângere de mână cu urări de bine!

”Să înțelegem că toată baza noastră stă în Bulgaria, care a primit deja un sprijin financiar pentru securizarea frontierelor externe, în valoare de 124,8 milioane de euro?”, se întreabă europarlamentarul.

El se declară ”dezamăgit” de răspunsul primit, pentru că de peste doi ani de zile a cerut Comisiei Europene ”să-și asume eșecul și să abandoneze aceste politici lipsite total de viziune și realism. Problema migranților care vin ilegal în România și Bulgaria pe Marea Neagră este nu doar legată de securitatea frontierelor, ci și o problemă umanitară, întrucât migranții adesea traversează marea în condiții groaznice, riscându-și viața”.

Laurențiu Rebega observă, în concluzie, că ”din păcate, Comisia Europeană nu pare a fi pregătită pentru un scenariu de creștere a migrației pe ruta Mării Negre” și mai întreabă încă o dată: ”cine va plăti pentru această neasumare a responsabilității?”

Parlamentul European nu este responsabil pentru conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

PIZZERIA SAPORI 555 222
New Profesional Consult 570×90