930×122 CAPRA 5

caracal

CAZUL ȘOCANT DIN CARACAL SCHIMBĂ LEGEA LA 112

Raed Arafat a anunțat astăzi că sunt necesare schimbări legislative cu privire la localizarea imediată prin apelul la numărul unic de urgență 112 și la modernizarea sistemului aferent al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), schimbări care ar putea fi operate într-o lună.

Citiți și: Raed Arafat, spionat. S-a găsit un microfon ascuns în biroul său

„Pot fi aprobate chiar printr-o OUG la revenirea Parlamentului din vacanţă. De exemplu, acestea sunt aspecte dintr-o primă discuţie, s-a ridicat problema consimţământului localizării persoanei care apelează la 112. Nu numai din partea statului, dar şi din partea operatorilor de telefonie mobilă.

Modificarea poate fi că în momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimţământul că vei fi localizat. Şi acesta e un aspect legislativ care urmează să fie introdus în lege. Apelul 112 înseamnă şi Apel voce, şi apel dat, şi gratuitatea. Trebuie pus la dispoziţie acest număr scurt ca să se transmită prin el poziţia care să vină printr-un sms, şi atunci trebuie modificată şi legislaţia în acest sens”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, citat de Mediafax.

Citiți și: Arafat, despre ridicarea restricțiilor în România

Un alt subiect este acela al cartelelor prepay neidentificate. „Poate fi corelat cu o adresă, cu număr de buletin cu tot, care să ne permită să ştim a cărei persoană e numărul folosit. O să vedem abordarea pe care o vom propune în raportul către premier”, a spus Raed Arafat.

În ceea ce privește modernizarea sistemului de la STS, Raed Arafat a precizat: „Cu privire la semnarea contractului cu clauză suspensivă de modernizare a sistemului STS de apelare la 112, pe segmentul de urgenţă pe fondurile europene eligibil e IGSU (n.r. – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență).

În cursul anului 2017 s-a ridicat problema modernizării sistemului 112. S-a discutat forma prin care să fie parteneriat cu IGSU şi a doua cu STS, care să fie o instituţie eligibilă. Ghidul a fost modificat în anul 2018 şi licitaţia pentru 112 a inceput în august 2018.

Unde e problema? Din 11 august 2018 şi până azi, din contestaţie în alta! Ce am propus noi este că, având în vedere că prima instanţă deja s-a pronunţat în favoarea deciziei STS, STS să meargă mai departe, semnând contractul cu entitatea care a decis că e câştigătoare, cu clauză suspensivă. Atunci există un mod de compensare a celui care pierde profitul, de la decizia instanţei. Asta înseamnă că nu mai aşteptăm decizia contestaţiei. Se poate semna deja contractul, cu clauză suspensivă şi pot începe demersurile de modernizare a sistemului 112.

Avem unul-doi ani de zile ca termen, care presupune modernizarea softului, a calculatoarelor cu soft învechit. Asta nu înseamnă că trebuie să aşteptăm doi ani. În cazul în care adoptăm măsurile pe termen scurt, pe care le-am zis iniţial, vom putea deja să folosim sistemul AML, cu limitările care există, dar asta înseamnă că îl putem introduce, sperăm, în cursul acestui an”, a afirmat șeful DSU, potrivit Mediafax.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3