SMART KIDS 930X122

alergii

Teste gratuite pentru suspecții de alergii și tratamente de șoc pentru copiii cu alergii severe

Persoanele care suspectează că au alergii și cele confirmate cu acest tip de afecțiuni vor avea o serie de beneficii în curând, inclusiv posibilitatea de a face analize și teste în mod gratuit, potrivit unei legi care se va aplica din 7 februarie.

Citiți și: Scandalos! În plin sezon de gripă, „japcă” pe față la unele farmacii din Pitești!

Decontarea analizelor se va face prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog și cu respectarea normelor metodologice de aplicare a acestei măsuri, ce vor fi emise la cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Măsurile conținute de Legea nr. 4/2021 se vor aplica pentru următoarele boli și afecțiuni alergice: astm bronșic; rinită alergică; alergie alimentară; rinoconjunctivita alergică; dermatită alergică; anafilaxie. Pe de altă parte, măsurile nu se vor aplica persoanelor diagnosticate sau suspectate ca având intoleranțe alimentare sau boală celiacă (intoleranța permanentă la gluten).

În continuare, actul normativ stabilește că minorii care prezintă risc de șoc anafilactic vor primi, anual și în mod gratuit, o doză de adrenalină pentru autoinjectare. Dozele vor fi eliberate, în baza unui document medical de la medicul alergolog, la începutul fiecărui an.

Citiți și: Modelele de subiecte pentru Bacalaureat 2022, publicate

De asemenea, Legea nr. 4/2021 stabilește că măsurile conținute sunt destinate persoanelor ce suferă de alergii, pentru sprijinirea acestora și integrarea lor în societate, fără discriminare, în raport cu: creșele, grădinițele sau școlile de stat ori particulare (care asigură sau nu servicii de masă); universitățile de stat sau particulare, care asigură servicii de masă în cantine studențești; spitalele de stat sau private; cabinetele medicale, inclusiv cele stomatologice, de stat sau private; pensiunile sau hotelurile (de stat ori private) care organizează tabere pentru copii. Aceste instituții vor fi obligate să dețină în permanență doze de adrenalină pentru autoinjectare, în caz contrar, ele urmând să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 20.000 lei. De asemenea, cu aceeași amendă va fi sancționată și deținerea unor doze expirate de adrenalină.

Supernova_2022_januar_web_bannerji_555x222_ROM

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3