930 x122 grota rece

covid-19

63 DE ARGEȘENI VINDECAȚI DE COVID-19 AR PUTEA AJUTA LA ÎNSĂNĂTOȘIREA ALTOR PACIENȚI, PRIN PLASMAFEREZĂ

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești a fost pus în funcțiune anunțatul aparat de plasmafereză, folosit pentru tratarea bolnavilor COVID-19.

Citiți și: Exclusiv! Cine era omul care s-a aruncat de la etajul 10 și de ce a făcut gestul șocant

Aparatul a fost pus la dispoziția Centrului, gratuit, pentru un an, în baza unui protocol încheiat pe 15 august între DSP Argeș și o firmă farmaceutică.

Tratament cu plasmă umană hiperimună

Citiți și: Revine coșmarul COVID

Procedura este una inovatoare. „Aparatul este însoţit de 100 de kit-uri de colectare plasmă și asigură accesul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună colectată de la convalescenţi”, precizează Instituția Prefectului Argeș.

În Argeș există deja 63 de argeșeni vindecați de COVID-19 care ar putea contribui la însănătoșirea semenilor lor. Procedura propriu-zisă de recoltare urmează să înceapă în câteva zile (în această perioadă are loc instruirea personalului care va utiliza aparatul).

Pacienții vindecați de COVID-19 sunt îndemnați să doneze plasmă pentru tratarea altor pacienți.

“Astfel de aparat mai există la Iași și Timișioara, vor mai urma încă 14 aparate, după informațiile mele. Donatorii se încadrează în procedura națională de donare de sânge, beneficiază de toate drepturile unui donator de sânge, sănătatea lor nu este deloc pusă în pericol. Investiția noastră practic este zero. O parte dintre consumabile ne-au fost puse la dispoziție, o parte dintre kiturile de recoltare vor fi achiziționate prin Programul Național de Sănătate”, a declarat Alexandru Guiță, directorul executiv al DSP Argeș.

“Prin ordinul 654 al ministrului Sănătății se descrie metodologia corectă de recoltare și administrare a plasmei de la pacienții COVID vindecați de acest virus. Ne vom mișca cât putem de repede să recoltăm această plasmă”, explică Monica Chiran, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3