NOR CURIER 930X122

Alexandru Rafila

Rafila, mesaj de ultimă oră: „Un incident nuclear poate avea loc oricând”

Alexandru Rafila a anunțat faptul că Ministerul Sănătății va începe distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu către populație, pentru ca oamenii să fie pregătiți în cazul unei alerte nucleare.

Citiți și: Ministrul Rafila este acum în Pitești! Ce se întâmplă la această oră

Pastilele vor ajunge la români începând de săptămâna viitoare, prin intermediul medicilor de familie.

Ministrul subliniază că această decizie este cea mai bună pentru oameni, deoarece aceștia trebuie să poată administra pastilele rapid în cazul unui dezastru nuclear.

Citiți și: Atenție, români! Medicamente false promovate pe internet

”UN INCIDENT NUCLEAR POATE AVEA LOC ORICÂND”

„Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând – se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica, seara – iar perioada optimă de administrare este între două şi opt ore de la producerea incidentului respectiv, sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanţă de ţara noastră, şi atunci există o perioadă-tampon, nu ştim cât de lungă sau cât de scurtă, cred că cea mai bună soluţie este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu şi în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.

NU VĂ PANICAȚI!

Chiar dacă Ministrul Sănătății a declarat că un incident nuclear se poate întâmpla oricând, având în vedere războiului declanșat la graniță, el ține să liniștească populația și să-i asigure că măsura de distribuire a pastilelor cu iodură de potasiu este una preventivă.

Acesta a adus ca exemplu în discuție cazul Japoniei care nu a putut distribui la timp iodura de potasiu în cazul accidentului nuclear de la Fukushima.

„Lucrul acesta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii, nu trebuie niciun fel de exagerare. E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate şi pentru că acum în vecinătatea României se desfăşoară un conflict sângeros şi care se desfăşoară pe teritoriul unei ţări care are mai multe centrale nucleare funcţionale, e bine să oprim orice de discuţie sau panică, în public”, a mai spus Alexandru Rafila.

Totodată, Rafila a ținut să explice din nou faptul că administrarea de pastile cu iodură de potasiu este destinată copiilor şi adulţilor de până la 40 de ani, precizând că dozajul este diferit în funcţie de grupa de vârstă.

De asemenea, acestea nu trebuie luate sub nicio formă preventiv.

Sursă foto: Adevărul

555×222 grota rece

Comentarii

Un comentariu

  • Iuliana spune:

    La un eventual val 6 va omoram pe toți!!!! Nu va mai lăsăm să ne sărăciți mai mult, scârbelor!!!!! Va luam gatul!!!!!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3